FinD - Novice - Če so Moravčani podali krivo prijavo, bo ministrstvo zahtevalo odškodnino
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.1.2019

Če so Moravčani podali krivo prijavo, bo ministrstvo zahtevalo odškodnino

Ljubljana, 14. januarja (STA) - Državni inšpektorat za okolje in prostor bo predvidoma v dveh tednih opravil pregled območja nekdanjega odkopa Drtija v lasti družbe Termit. Minister za okolje in prostor Jure Leben je danes naročil nova strokovna in neodvisna merjenja, če se bo prijava Občine Moravče izkazala za krivo, pa bo ministrstvo proti njej sprožilo odškodninsko tožbo.

Leben je 27. decembra lani prejel pisno prijavo o domnevnih kršitvah na območju nekdanjega odkopa Drtija. Pisno prijavo je ministru posredoval župan Občine Moravče Milan Balažic.

Minister je prijavo isti dan posredoval Inšpektoratu RS za okolje in prostor ter naročil inšpekcijski pregled. Ta bo v skladu s prioritetami opravljen predvidoma v dveh tednih.

Leben je danes "glede na neprimerna medsebojna obtoževanja različnih institucij v javnosti" naročil nova "strokovna in neodvisna merjenja na podlagi vrtin, iz katerih bodo odvzeti vzorci tal". Z neodvisno analizo želi predvsem pomiriti občanke in občane Moravč, ki "upravičeno več ne vedo, komu lahko zaupajo", so sporočili z ministrstva.

Ob tem pa je opozoril še, da bo za izvedbo analiz namenjen davkoplačevalski denar. V primeru krive prijave bo tako ministrstvo proti Občini Moravče sprožilo odškodninsko tožbo.

Župan občine Moravče Milan Balažic je prejšnji teden zatrdil, da Termit vse od leta 2000 na območju nekdanjega odkopa kremnovega peska v občini odlaga odpadni gradbeni material, med katerim so se znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in različna olja. V zadnjih dveh letih pa naj bi na tamkajšnji deponiji zakopavali tudi strupene odpadke s pogorišča Kemisa.

Podjetji Termit in Kemis sta očitke zavrnili. Geološki zavod Slovenije je zavrnil trditve Balažica glede nestrokovnega in zavajajočega vzorčenja v času njihove analize na območju nekdanjega odkopa Drtija, župan s sodelavci pa je direktorja geološkega zavoda Miloša Bavca danes povabil na soočenje argumentov. "Župan Milan Balažic v ničemer ne degradira stroke; šepava stroka degradira samo sebe," je poudaril v sporočilu za javnost.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar