FinD - Novice - Poplave v Tržiču povzročile 10 milijonov evrov škode, na vrsti trajna sanacija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.1.2019

Poplave v Tržiču povzročile 10 milijonov evrov škode, na vrsti trajna sanacija

Tržič, 10. januarja (STA) - Prve ocene škode, ki jo je konec oktobra v Tržiču povzročila vodna ujma, so se izkazale za pravilne. Ocenjevanje je namreč pokazalo, da je bilo škode za okoli deset milijonov evrov, od tega največ na vodni infrastrukturi. Oškodovani prebivalci so že prejeli sredstva, ceste so prevozne, država pa mora poskrbeti za trajnejšo sanacijo.

Skupna škoda, ki je zajeta v sistemu za ocenjevanje škode Ajda, znaša 9,95 milijona evrov. Od tega je na vodotokih in vodni infrastrukturi škode za 7,4 milijona evrov, na transportni infrastrukturi 1,42 milijona evrov, na gozdnih prometnicah 715.000 evrov, v kmetijstvu pa za 229.000 evrov. Škoda na uničenih stavbah je znašala 105.000 evrov, na poškodovanih stavbah pa 73.000 evrov.

Kot so za STA pojasnili na Občini Tržič, v oceni škode ni zajeta škoda, ki je nastala v gospodarstvu, saj podatke o nastali gospodarski škodi posebej zbira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po ocenah na občini pa je bilo škode v gospodarstvu za okoli 450.000 evrov.

Tržiški župan Borut Sajovic je izpostavil, da so po ujmi, ki je konec oktobra močno poškodovala cesto v Jelendol, nekatere stanovanjske hiše in kmetijske površine, vse ceste varne in prevozne, čeprav marsikje še po makadamu.

"Za najnujnejše je poskrbljeno, zahtevna in draga sanacija pa nas še čaka," je poudaril Sajovic, ki ga skrbi, kako bo z zagotovitvijo sredstev za sanacijo s strani države. Predvsem gre za vprašanje sanacije vodotokov in preventivnih ukrepov na tem področju.

Tržiška občina od države pričakuje tudi dodatna interventna sredstva. "Po ujmi smo od države prejeli 200.000 evrov, za interventno sanacijo pa smo jih porabili 600.000. Ker je občina porabila svojo rezervo, bo v skladu s predpisi zaprosila državo za še eno manjšo tranšo," je pojasnil župan.

Tudi večina prebivalcev, ki so v ujmi utrpeli škodo in jim je voda poplavila hiše, je že prejela vsa potrebna sredstva oziroma jih bodo v kratkem. Veliko sredstev so z donacijami prispevale humanitarne organizacije in posamezniki.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar