FinD - Novice - Industrijska proizvodnja v 11 mesecih višja za 5,6 odstotka
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.1.2019

Industrijska proizvodnja v 11 mesecih višja za 5,6 odstotka

Ljubljana, 10. januarja (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v 11 mesecih lani za 5,6 odstotka višja kot v enakem obdobju predlani. Novembra je bila v mesečni primerjavi nižja za 0,2 odstotka, v letni pa višja za 2,5 odstotka. V primerjavi s povprečjem leta 2015 je bila višja za 23,2 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Novembra se je vrednost proizvodnje v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro v primerjavi z oktobrom povečala za 0,9 odstotka, v predelovalnih dejavnostih je bila enaka, v rudarstvu pa je bila za 31,3 odstotka nižja, predvsem zaradi zalog.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje je bila novembra v mesečni primerjavi nižja za 0,3 odstotka, v letni pa višja za 8,6 odstotka. Vrednost zalog v predelovalnih dejavnostih je bila na mesečni ravni enaka, v rudarstvu pa je bila nižja za 40,5 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji je bil novembra v primerjavi z oktobrom nižji za 0,3 odstotka, v primerjavi s predlanskim novembrom pa višji za 1,4 odstotka. V rudarstvu je bil na mesečni ravni višji za 0,9 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa nižji za en odstotek.

Z vidika namenskih skupin proizvodov je bil prihodek od prodaje v proizvodnji izdelkov za široko porabo enak kot oktobra, v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo in v proizvodnji izdelkov za investicije pa je bil nižji za 0,1 oz. za 2,5 odstotka.

V 11 mesecih lanskega leta je vrednost industrijske proizvodnje v dejavnosti rudarstvo v primerjavi z enakim predlanskim obdobjem upadla za 0,9 odstotka, medtem ko je bila v predelovalnih dejavnostih višja za 6,1 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa za 1,9 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar