FinD - Novice - ZDA in Kitajska po zaključku trgovinskih pogovorov zadovoljni
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.1.2019

ZDA in Kitajska po zaključku trgovinskih pogovorov zadovoljni

Peking, 09. januarja (STA) - V Pekingu so se po treh dneh končali pogovori med ZDA in Kitajsko, na katerih sta strani skušali narediti korak naprej pri razreševanju trgovinskega spora. Podrobnosti člani delegacij ne razkrivajo, so pa z izplenom zadovoljni. Pogovori naj bi sicer odprli pot pogajanjem na višji ravni.

Član ameriške delegacije, podsekretar za trgovino in zunanje kmetijske zadeve Ted McKinney, je medijem povedal, da se bodo še danes vrnili v domovino. Pogovore je označil kot dobre, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so se pogovori končali, podrobnosti pa naj bi razkrili pozneje. Je pa tiskovni predstavnik ministrstva poudaril, da je razplet pozitiven in predstavlja dobro novico za celotno svetovno gospodarstvo.

Pogovori, ki naj bi po prvotnem načrtu potekali le dva dneva, a so jih nepričakovano podaljšali še do danes, naj bi odprli pot pogajanjem na višji ravni. Ameriški predsednik Donald Trump se pritožuje predvsem nad visokim primanjkljajem, ki ga imajo ZDA v trgovini s Kitajsko, in državi očita krajo intelektualne lastnine. Če dogovora ne bo, se bodo dodatne ameriške carine na za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga 2. marca zvišale z 10 na 25 odstotkov.

Trump se je v trgovinsko vojno s Kitajsko zapletel lani zaradi po njegovem mnenju nepoštenih kitajskih trgovinskih praks. Državi sta si medsebojno naprtili visoke carine na več kot 300 milijard dolarjev vredno blago. Konflikt je začel spodkopavati dobičke podjetij in zamajal finančne trge.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar