FinD - Novice - Svetovna banka malce znižala napoved za svetovno gospodarsko rast v letošnjem in prihodnjem letu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.1.2019

Svetovna banka malce znižala napoved za svetovno gospodarsko rast v letošnjem in prihodnjem letu

Washington, 09. januarja (STA) - Analitiki Svetovne banke so ocenili, da bo letošnja svetovna gospodarska rast dosegla 2,9 odstotka, v letu 2020 pa 2,8 odstotka, kar je oboje za 0,1 odstotne točke manj od prejšnje napovedi. Glavni razlog za upočasnitev naj bi bili trgovinski spori med ZDA in Kitajsko, ki lahko vplivajo na preostali svet.

Nižja ocena svetovne gospodarske rasti prihaja v času, ko se svetovne vlade znova soočajo z naraščanjem dolgov, kar velja tudi za podjetja, obenem pa rastejo obrestne mere. Ocene Svetovne banke za rast v ZDA so celo bolj optimistične od ocene centralne banke Federal Reserve. Ameriška banka za letos napoveduje 2,3-odstotno rast, Svetovna banka pa 2,5-odstotno rast.

Svetovna banka za Kitajsko za letos in prihodnje leto napoveduje 6,2-odstotno gospodarsko rast, kar je za kitajske razmere slabo, zaostritev trgovinske vojne z ZDA pa bo stanje še poslabšalo, čeprav ne bo prizaneseno niti ZDA ne glede na to, da vlada v Washingtonu tega ne vidi. Upočasnitev rasti v ZDA in na Kitajskem za en odstotek pa bi imela dramatične posledice za svet.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar