FinD - Novice - Italija v tretjem lanskem četrtletju malenkost zmanjšala primanjkljaj
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.1.2019

Italija v tretjem lanskem četrtletju malenkost zmanjšala primanjkljaj

Rim, 07. januarja (STA) - Italija je v lanskem tretjem četrtletju zmanjšala proračunski primanjkljaj na 1,7 odstotka bruto domačega proizvoda (DBP), kar je 0,1 odstotne točke manj kot v enakem obdobju leta 2017, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V devetih mesecih lanskega leta je znašal 1,9 odstotka BDP, v enakem obdobju leto prej pa 2,6 odstotka.

Do izboljšanja je po poročanju AFP prišlo kljub zaskrbljenosti trgov zaradi volilnih obljub populistične vlade strank Liga in Gibanje petih zvezd, ki je oblast prevzela junija lani ter poznejšega nesoglasja z Brusljem glede proračunskih načrtov.

Italijanski statistični urad Istat je sporočil, da so v lanskem tretjem četrtletju javnofinančni prihodki zrasli za 1,7 odstotka, stroški pa za 1,5 odstotka.

Vsota, ki jo je morala Italija nameniti za obresti zaradi ogromnega javnega dolga, je od prihoda nove vlade zrasla za 12 odstotkov oz. za 1,7 milijarde evrov, še poroča AFP. Po pričakovanjih bo ta znesek za zadnje četrtletje višji, saj se je Rim z Brusljem zapletel v spor zaradi italijanskega proračuna za leto 2019, kar je dodatno zaskrbelo finančne trge.

Prvotni predlog proračuna je predvideval javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka, a ga je morala koalicija popraviti in je zdaj načrtovan v višini 2,04 odstotka. A tudi ta cilj je kljub znižanju precej manj ambiciozen od načrtov prejšnje vlade, ki je za lansko leto načrtovala primanjkljaj v višini 1,6 odstotka BDP, za letos v višini 0,8 odstotka BDP.

Primanjkljaj italijanskega proračuna je leta 2017 znašal 2,4 odstotka BDP, še poroča agencija.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar