FinD - Novice - Cene industrijskih proizvodov v območju evra in EU novembra nižje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.1.2019

Cene industrijskih proizvodov v območju evra in EU novembra nižje

Luxembourg, 04. januarja (STA) - Cene industrijskih proizvodov v območju z evrom so se novembra na mesečni ravni znižale za 0,3 odstotka, v celotni EU pa za 0,4 odstotka. Na letni ravni pa so se cene v območju z evrom zvišale za štiri odstotke in v EU za 4,3 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Oktobra so se cene v območju z evrom in v EU na mesečni ravni zvišale za po 0,8 odstotka, je popravljene podatke danes sporočil Eurostat.

Novembrski padec cen na mesečni ravni je v območju z evrom posledica znižanja cen v energetskem sektorju (-1,1 odstotka). Cene kapitalskih dobrin ter trajnih in netrajnih dobrin so ostale nespremenjene, medtem ko so se cene dobrin za vmesno porabo zvišale za 0,1 odstotka. Cene v celotni industriji brez energije so ostale nespremenjene.

V EU so se novembra na mesečni ravni cene v energetskem sektorju znižale za 1,8 odstotka. Cene dobrin za vmesno porabo, kapitalskih dobrin ter trajnih in netrajnih dobrin se niso spremenile. Cene v industriji brez energije so porasle za 0,1 odstotka.

Na mesečni ravni so se cene industrijskih proizvodov najbolj znižale v Grčiji (-2,7 odstotka), na Nizozemskem (-1,4 odstotka) ter v Litvi in Veliki Britaniji (po -1,3 odstotka). Najbolj so se zvišale v Estoniji (+1,7 odstotka), na Danskem (+1,2 odstotka) in Švedskem (+0,8 odstotka). V Sloveniji so ostale nespremenjene.

Na letni ravni, glede na november 2017, so se v območju z evrom cene energije zvišale za 10,8 odstotka, vmesnih dobrin za 2,6 odstotka, kapitalskih dobrin in trajnih dobrin za po 1,2 odstotka ter netrajnih dobrin za 0,2 odstotka. Cene v celotni industriji brez energije so porasle za 1,5 odstotka.

V EU so se cene v energetskem sektorju zvišale za 12,0 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 3,0 odstotka, trajnih dobrin za 1,4 odstotka, kapitalskih dobrin za 1,3 odstotka in netrajnih dobrin za 0,4 odstotka. Cene v industriji so se ob neupoštevanju energije zvišale za 1,8 odstotka.

Cene so na letni ravni najbolj porasle v Belgiji (+9,3 odstotka), na Danskem (+9,2 odstotka) in v Estoniji (+8,6 odstotka). Znižale so se le na Irskem (-0,6 odstotka). V Sloveniji so se zvišale za 1,4 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar