FinD - Novice - Evropske borze uvodoma optimistično
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.1.2019

Evropske borze uvodoma optimistično

Frankfurt/Pariz/London, 04. januarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel z rastjo osrednjih indeksov, potem ko so se trgovinski predstavniki ZDA in Kitajske dogovorili za prve neposredne pogovore o razreševanju trgovinskega spora od decembra. Oči vlagateljev bodo sicer popoldne usmerjene v ZDA, kjer bodo predstavili sveže podatke o stanju na trgu dela.

V trgovinskem sporu med Kitajsko in ZDA se premika. Prihodnji teden naj bi se tako odvila prva neposredna pogajanja med obema stranema od začetka t. i. premirja, ki sta ga ameriški predsednik Donald Trump in njegov kolega Xi Jinping dogovorila v začetku decembra.

Do 9.30 po srednjeevropskem času je indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 pridobil 0,88 odstotka vrednosti. V Frankfurtu se je DAX dvigoval za 0,98 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,75 odstotka. Londonski FSTE 100 beleži 0,67-odstotno rast. S tem se evropske borze pobirajo po četrtkovih padcih.

Tečaj evra se je zjutraj nekoliko znižal. Za en evro je bilo treba odšteti 1,1390 dolarja, potem ko je evro ponoči še trgoval nad mejo 1,14 dolarja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1348 dolarja.

V Aziji je močno upadel indeks Nikkei 225, saj je bil to zaradi praznikov njegov prvi trgovalni dan po 28. decembru lani. Vmes je globalne finančne trge zajel precejšen pesimizem. Nikkei je tako danes izgubil 2,26 odstotka vrednosti.

Bolje so bili razpoloženi vlagatelji v Hongkongu, kjer je Hang Seng porasel za 2,24 odstotka, ter v Šanghaju, kjer je indeks Composite pridobil 2,05 odstotka. Kospi je v Seulu zabeležil 0-83 odstotno rast, All Ordinaries pa v Sydneyju 0,31-odstotni padec.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar