FinD - Novice - Evropske borze pod pritiskom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.1.2019

Evropske borze pod pritiskom

Frankfurt/Pariz/London, 03. januarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v znamenju padcev. Večina vlagateljev se osredotoča na dejstvo, da je ameriški velikan Apple zaradi slabše prodaje na Kitajskem poslabšal oceno ustvarjenih prihodkov v zadnjem četrtletju.

Apple je v sredo sporočil, da se je prodaja njegovih iphonov in drugih elektronskih naprav ob koncu leta upočasnila. Delno naj bi bil za to kriv trgovinski spor med Washingtonom in Pekingom. V trgovanju po zaprtju borznega parketa so delnice ameriškega tehnološkega velikana izgubile več kot sedem odstotkov vrednosti.

V zadnjem trimesečju Apple pričakuje 84 milijard dolarjev prihodkov, medtem ko so analitiki računali na 91 milijard.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je do 9.30 po srednjeevropskem času izgubil 0,38 odstotka vrednosti. V Frankfurtu je DAX upadel za 0,52 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,58 odstotka. V Londonu je bil FTSE 100 0,10 odstotka pod gladino.

Slabe novice iz Appla so navzdol poslale tudi tečaj dolarja, evro se je zato v primerjavi z zelencem okrepil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba zjutraj za en evro odšteti 1,138 dolarja, kar je 0,35 odstotka več kot v sredo. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1397 dolarja.

Na azijskih borzah se je dan iztekel neenotno. Sydneyjska borza je zabeležila 1,2-odstotno rast, šanghajska je končala praktično na izhodišču, hongkonška pa je zaključila 0,3 odstotka nižje. Tudi v Seulu je bil dan slab, saj so se tečaji delnic znižali za 0,8 odstotka. Tokijska borza je bila zaradi praznika zaprta.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar