FinD - Novice - Novembra v Sloveniji večja proizvodnja in poraba elektrike
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.12.2018

Novembra v Sloveniji večja proizvodnja in poraba elektrike

Ljubljana, 27. decembra (STA) - V Sloveniji so novembra proizvedli 1479 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je 12 odstotkov več kot oktobra. Poraba je bila s 1209 GWH za šest GWh večja kot mesec prej, je danes objavil državni statistični urad. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 70 odstotkov.

V termoelektrarnah je bila proizvodnja električne energije na mesečni ravni manjša za tri odstotke, v Nuklearni elektrarni Krško pa je bila manjša za dva odstotka.

V nuklearki so sicer proizvedli 33,8 odstotka vse električne energije, v termoelektrarnah 33,2 odstotka, v hidroelektrarnah 32,2 odstotka energije.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv novembra manjša za en odstotek.

Kot so še zapisali na statističnem uradu, so novembra zaznali padec oskrbe pri vseh energentih, razen pri zemeljskemu plinu (+21 odstotkov), črnemu premogu in antracitu (+12 odstotkov) ter pri utekočinjenem naftnem plinu (+šest odstotkov).

Statistiki so po drugi strani zabeležili padec oskrbe z ekstra lahkim kurilnim oljem (-34 odstotkov), petrolejskim gorivom za reaktivne motorje (-27 odstotkov), drugimi naftnimi proizvodi (-18 odstotkov), motornim bencinom (-13 odstotkov), dizelskim gorivom (-9 odstotkov) in koksom (-5 odstotkov).

Na državnem statističnem uradu so zabeležili tudi manjšo rast deleža energije iz obnovljivih virov. Ta je v končni bruto porabi energije v Sloveniji lani znašal 21,5 odstotkov, kar je za 0,3 odstotne točke več kot leta 2016.

V sektorju ogrevanje in hlajenje se je delež znižal za nekaj manj kot odstotno točko, v sektorju električna energija se je zvišal za okoli pol odstotne točke, v sektorju transport pa se je zvišal za nekaj več kot eno odstotno točko.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar