FinD - Novice - V britanski trgovini na drobno 150.000 delovnih mest manj
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.12.2018

V britanski trgovini na drobno 150.000 delovnih mest manj

London, 25. decembra (STA) - Britanski sektor trgovine na drobno je letos ukinil 150.000 delovnih mest. Razlog so višji davki na nepremičnine podjetij, upočasnjevanje gospodarske rasti in krepitev prodaje prek spleta, je ta teden objavil britanski center za raziskave v trgovini na drobno (CRR).

V letošnjem letu so na Otoku zaprli okoli 20.000 trgovin in restavracij, raziskavo povzema francoska tiskovna agencija AFP. V sektorju je bilo ukinjenih 148.132 delovnih mest.

Nič bolj se ne morejo trgovci na Otoku veseliti prihodnjega leta, ko bo gospodarstvo predvidoma še močneje občutilo posledice izstopa Velike Britanije iz EU. "Bojimo se, da bo leto 2019 ponovno prineslo tako resne številke, če vlada ne bo ukrepala in zagotovila prostora za delovanje tako za spletne kot fizične trgovine," je poudaril Joshua Bamfield iz CRR.

Ena od večjih žrtev je bila v letu 2018 britanska veriga poceni trgovin Poundworld, ki je šla v stečaj in s sabo potegnila 5100 delovnih mest. Veriga veleblagovnic Debenhams se je odločila zapreti tretjino trgovin, medtem ko je njenega rivala House of Fraser pred propadom s prevzemom rešil Sports Direct.

Nekaj lepšo sliko slikajo statistični podatki o prodaji na drobno, ki se je novembra glede na oktober okrepila za 1,4 odstotka. Na drugi strani je potrošniško zaupanje decembra upadlo na najnižjo raven v zadnjih petih letih, je pokazala raziskava GfK.

"Raziskava med potrošniki kaže, da ljudje ne zaupajo v prihodnost, kljub dvigu plač," je ocenil analitik družbe Epworth Investment Management Stephen Beer. "To je delno tudi posledica dviga obrestnih mer ter razpoloženja, ki ga širi Bank of England." Britanska centralna banka je prejšnji teden ohranila ključno obrestno mero pri 0,75 odstotka, kot razlog pa navedla negotovosti v povezavi z brexitom.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar