FinD - Novice - Skei v Metalu do konca leta zamrznil aktivnosti glede generalne stavke
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.12.2018

Skei v Metalu do konca leta zamrznil aktivnosti glede generalne stavke

Ravne na Koroškem, 21. decembra (STA) - Sindikat Skei je do konca letošnjega leta vse aktivnosti v zvezi možnostjo generalne stavke v družbi Sij Metal Ravne zamrznil. Se pa medtem pogovori z vodstvom družbe Metal nadaljujejo, zato v sindikatu izjav ne dajejo, je za STA pisno sporočil predsednik Skei konference v ravenskih družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij) Boris Štriker.

Tudi v skupini Sij so že seznanjeni, da vse aktivnosti v zvezi z stavkovnimi zahtevami do konca leta 2018 mirujejo. "Generalne stavke v letošnjem letu torej ne bo," so za STA navedli v skupini Sij.

Pojasnili so še, da se medtem pogovori za uskladitev dogovora družbe s sindikati glede novega plačnega sistema in v povezavi s tem glede popravkov podjetniške kolektivne pogodbe in glede variabilnega mesečnega nagrajevanja nadaljujejo. "Sindikat KNSS je dogovor že podpisal 9. decembra, od sindikata Skei pa še čakamo na povratne informacije," so navedli v skupini Sij.

Koroška regijska organizacija Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) je 29. novembra v treh ravenskih družbah skupine Sij, v družbah Metal, Ravne Systems in Zip center, izvedla dveurno opozorilno stavko, s katero so delavci zahtevali višje plače.

V decembru je nato sindikat z vodstvom družbe Ravne Systems, kjer je 552 zaposlenih, dosegel dogovor o višjih plačah in ustavil stavkovne aktivnosti, vodstvoma ostalih družb pa kot rok za zbližanje stališč postavil 20. december, sicer pa napovedal možnost generalne stavke. Zdaj v Metalu, kot omenjeno, pogovori še potekajo.

Skei je v Metalu, ki ima 1085 zaposlenih, zahteval, da delavci, ki so vezani na kolektivno pogodbo, do uveljavitve novega plačnega sistema, ki naj bi ga uvedli 1. julija 2019, prejemajo 120 evrov bruto za produktivnost.

V invalidskem podjetju Zip center pa je vodstvo po navedbah sindikata že pristalo na zvišanje najnižjih osnovnih plač do minimalne plače, za ostale zahteve pa "ali ni možnosti ali pa ni zanimanja". Skei je za to podjetje zahteval, da se najnižje osnovne bruto plače takoj izenačijo z minimalno plačo oz. da se izplača dodatek za produktivnost v višini 120 evrov bruto do uveljavitve novega plačnega sistema.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar