FinD - Novice - Z novim letom dražje skozi predor Karavanke
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.12.2018

Z novim letom dražje skozi predor Karavanke

Ljubljana, 20. decembra (STA) - Vlada je danes sklenila zvišati cestnino skozi predor Karavanke za osebna vozila. Cestnina za vozila iz prvega cestninskega razreda, torej vozila s težo do 3,5 tone, bo po novem znašala 20 centov več kot doslej, in sicer 7,40 evra.

Uporabnik, ki večkrat uporablja cestni predor Karavanke, si lahko pri plačevanju cestnine za prvi cestninski razred zagotovi popust z nakupom neprenosljive točkovne karte, katere cena se prav tako zvišuje. Točkovna karta velja 30 dni od dneva izdaje in omogoča 14 prehodov karavanškega predora. Namesto 26,39 evra brez DDV bo treba po novem zanjo odšteti 26,97 evra brez DDV, skupaj z davkom torej 32,90 evra.

Zvišanje cestnine in vrednosti točkovne karte za predor Karavanke je posledica sklepa meddržavne komisije za cestni predor iz leta 2015, da se višina cestnine za vozila do 3,5 tone enkrat letno uskladi z rastjo cen življenjskih potrebščin v predhodnem letu, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Dražja cestnina za prvi cestninski razred naj bi po ocenah ministrstva na letni ravni prinesla od 260.000 do 320.000 evrov dodatnih prihodkov, odvisno od realizirane rasti prometa v prihodnje.

S spremembami danes sprejete uredbe o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke pa se ne zvišuje cestnina za vozila nad 3,5 tone, saj je cestninjenje tovornih vozil urejeno z zakonodajo EU. Za tretji cestninski razred (vozila z dvema ali tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone) tako cena vožnje skozi predor ostaja 4,69 evra brez DDV, za četrti (vozila z več kot tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone) pa 9,38 evra.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar