FinD - Novice - Ascent nadaljuje pritisk na Slovenijo glede Petišovcev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.12.2018

Ascent nadaljuje pritisk na Slovenijo glede Petišovcev

London, 20. decembra (STA) - Britanska družba Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin, v pričakovanju okoljevarstvenega dovoljenja za rafinerijo za prečiščevanje zemeljskega plina nadaljuje pritisk na Slovenijo. Glavni izvršni direktor Colin Hutchinson je znova zagrozil s sodnimi postopki, na katere se v družbi že aktivno pripravljajo.

Če Ascent v normalnih rokih ne bo uspel pridobiti okoljevarstvenega soglasja, za katerega je zaprosil Agencijo RS za okolje (Arso), se bo z zahtevki za povračilo nastale škode obrnil na sodišče. Zaradi zamud pri obravnavi vloge je sicer že pred časom zagrozil s postopki pred Sodiščem EU.

"Odvetniki v Londonu in Ljubljani so z zadevo že seznanjeni, aktivno se pripravljajo na sodne postopke," je za portal London South East zatrdil Hutchinson. Po štirih letih, kolikor je minilo od oddaje vloge, Huchinson sicer še vedno upa, da jim bo Arso izdal ustrezna dovoljenja.

V Ascentu so, tako Huchinson, v jeseni pričakovali okoljevarstveno soglasje, potem pa se je v zadevo konec oktobra vpletel okoljski minister Jure Leben in odredil notranji nadzor nad delom Arsa v tem in še enem postopku, povezanem s črpanjem plina na Petišovskem polju. Minister se je želel prepričati, da so bili vsi postopki vodeni strokovno, nepristransko in zakonito, pa tudi, ali nad zaposlenimi ni bil izvajan neprimeren pritisk.

Nadzor se torej ni nanašal na vsebino, je pa pokazal, da je v postopkih prihajalo do pritiskov in groženj, pri obeh postopkih pa sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb.

Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza, ki je s položaja odstopil. Arso zdaj začasno, kot v.d. direktorja, vodi Gregor Sluga.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar