FinD - Novice - Novela zakona o izvajanju storitev po oceni poslancev ni primerna za nadaljnjo obravnavo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.12.2018

Novela zakona o izvajanju storitev po oceni poslancev ni primerna za nadaljnjo obravnavo

Ljubljana, 19. decembra (STA) - Poslanci so s 37 glasovi za in 44 glasovi proti podprli sklep, da predlog novele zakona o čezmejnem izvajanju storitev, ki jo je predlagal Državni svet, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Svetniki so želeli v celoti informatizirati in avtomatizirati izdajo potrdila A1, ki so ga podjetja dolžna pridobiti pred napotitvijo delavcev na delo v tujino.

Vlogi za izdajo potrdila bi delodajalec po novem namesto kopije pogodbe o zaposlitvi in pogodbe o napotitvi priložil le izjavo, da te pogodbe obstajajo. "Gledamo na to, da bi ta zakon pohitril postopke. Tako bi več podjetij lahko hitreje opravljajo svoja naročila v tujini in bi lahko na delo napotili več delavcev, ti pa bi lahko tudi izboljšali svoj socialni status," je v torkovi razpravi v DZ poudaril predstavnik Državnega sveta Dejan Crnek.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič je pojasnil, da vlada novele zakona ne podpira. "Predmetni zakon ureja vsebino, ki je bila pred dvema letoma predmet intenzivnega medresorskega usklajevanja in tudi socialnega dialoga. Tekom slednjega se je iskalo občutljivo ravnovesje med preprečevanjem zlorab pravic napotenih delavcev in zagotavljanjem konkurenčnih pogojev za poslovanje slovenskih podjetij v tujini," je pojasnil.

Novele niso podprli poslanci koalicijskih strank in Levice, ki so opozarjali na številne zlorabe pri napotitvah delavcev v tujino ter potrebo po urejenosti tega področja. Soniboj Knežak (SD) je izpostavil tudi, da se v praksi obrazec A1 kljub petdnevnemu roku večinoma izda v 24 urah oziroma najkasneje v 48 urah. "Hkrati pa je tudi dejstvo, da imamo v Sloveniji celo najkrajši rok za pridobitev obrazca A1 med državami članicami EU," je dodal.

V NSi in SDS pa so noveli izrazili podporo, saj bi država s poenostavitvijo olajšala življenje podjetjem in pohitrila postopke. "Državna birokracija bi morala biti namenjena temu, da ponudnike izvoznih storitev razbremeni, ne pa da za olajšanje svojega dela breme kontrolnih mehanizmov za delavce prenese na delodajalce. Takšna birokracija je nepotrebna, škodljiva in po nepotrebnem zmanjšuje odzivnost in pridobivanje naročil in konkurenčnost slovenskih podjetij v tujini," je poudaril Marjan Pojbič (SDS).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar