FinD - Novice - DZ o imenovanju Vasleta za guvernerja in Puriča za ministra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.12.2018

DZ o imenovanju Vasleta za guvernerja in Puriča za ministra

Ljubljana, 19. decembra (STA) - DZ bo danes glasoval o predlogu predsednika republike Boruta Pahorja, da peti guverner slovenske centralne banke postane Boštjan Vasle, ter o predlogu SAB, da novi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo postane Iztok Purič. Prvi za potrditev potrebuje najmanj 46 glasov, drugi navadno večino poslancev.

Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti dovolj podpore poslancev.

Vasle, ki je 11 let vodil urad za makroekonomske analize in razvoj, po Pahorjevih navedbah uživa zadostno podporo za potrditev na položaj guvernerja s šestletnim mandatom na tajnem glasovanju. Če ga bo DZ potrdil, bo postal peti guverner slovenske centralne banke. Pred njim so Banko Slovenije vodili Jazbec, Marko Kranjec, Mitja Gaspari in France Arhar.

Purič je ministrski kandidat stranke SAB, ki ga je na ta položaj predlagala po tem, ko je bil sredi novembra, dva meseca po prevzemu funkcije, prisiljen odstopiti dosedanji minister Marko Bandelli. Oditi je moral zaradi neprimernega elektronskega sporočila enemu od županskih kandidatov v občini Komen in domnevno slabega dela.

Purič je med drugim 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, odbora DZ za gospodarstvo in zadeve EU sta njegovo predstavitev za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, v začetku decembra ocenila kot ustrezno.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar