FinD - Novice - Oddaja območja stare Cinkarne v najem po Šrotovem mnenju gospodarno ravnanje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.12.2018

Oddaja območja stare Cinkarne v najem po Šrotovem mnenju gospodarno ravnanje

Celje, 17. decembra (STA) - Oddaja v najem obeh delov območja stare Cinkarne, ki sodi med onesnaženo zemljišče, je po besedah celjskega župana Bojana Šrota gospodarno ravnanje, saj mora občina s svojim premoženjem ravnati aktivno in gospodarno. Višino najemnine pa običajno določi cenilec, je danes na srečanju z novinarji dejal Šrot, ki sicer tega podatka nima.

Celjska občina je Voc Ekologijo, ki je na območju stare Cinkarne izvajalo določena gradbena dela, v petek pozvala, da nemudoma vzpostavi prvotno stanje. Občinske strokovne službe so namreč ugotovile, da je podjetje s svojimi deli pri čiščenju območja, ki ga je vzelo v zakup, poseglo tudi na območje vzhodnega kanala, kjer je prišlo do razkritja kompozita in zmanjšanja izolacijske plasti.

V Vocu so danes za STA povedali, da so na območju Tehnopolisa, ki meji na območje stare Cinkarne, kupili stolpnico, ki jo želijo napolniti z lastnimi in najemniškimi viri. "Od celjske občine smo vzeli v najem zemljišče, na katerem smo zemljišče strojno uredili - poravnali. Na sosednja zemljišča nismo posegali. Iz zemljišča nismo ničesar odpeljali, urejali smo videz okolice poslovnih objektov," še navajajo v Vocu.

Kot so prejšnji teden poročali mediji, je podjetje Voc Ekologija začelo na območju stare Cinkarne, ki je v lasti celjske občine, urejati parkirišče. Da se na tem območju nekaj dogaja, so bližnji občani najprej zavohali. Po mnenju koordinatorja Civilne iniciative Celje Borisa Šuštarja so delavci Voca očitno naleteli na jame s katranom.

Ob urejanju parkirišča je Voc posegel tudi v del, ki ga je pred leti saniralo podjetje Stonex. Podjetje naj bi tako preprosto odmaknilo nasip in s tem plast, ki je preprečevala, da bi nastale poškodbe pri izvedenih delih. Za sanacijo tega območja, ki jo je celjski občini naložila EU, je občina plačala 1,3 milijona evrov.

Po besedah Šuštarja se je ponovno izkazalo, da celjska mestna oblast skrajno podcenjujoče in nestrokovno obravnava po vseh doslej zbranih dokazih najbolj onesnaženo območje stare Cinkarne. Prav na sotočju Hudinje in Voglajne so zakopani sodi katrana in vseh mogočih strupenih snovi in prekrivanje teh je diletantstvo brez primere.

Ker je raziskava na območju nove Cinkarne nesporno ugotovila ogrožanje vodotokov in podtalnice z območja nove Cinkarne, pa je to vsaj pol manj onesnaženo, kot je 17 hektarjev stare Cinkarne, so takšni posegi za Šuštarja na tem območju nestrokovni in nujno potrebni presoje strokovnih služb in inšpekcij na okoljskem ministrstvu, so še poročali mediji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar