FinD - Novice - Rast gospodarske dejavnosti v območju evra decembra najpočasnejša v štirih letih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.12.2018

Rast gospodarske dejavnosti v območju evra decembra najpočasnejša v štirih letih

London, 14. decembra (STA) - Rast gospodarske dejavnosti v območju evra je bila decembra najpočasnejša v štirih letih. Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga za območje evra izračunava britanska analitska hiša Markit, je namreč decembra upadla z 52,7 na 51,3 točke, kar je najnižja vrednost v 49 mesecih. Opazen je bil predvsem padec dejavnosti v Franciji.

Na rast gospodarske aktivnosti so med drugim negativno vplivali protesti v Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Franciji je kazalnik upadel s 54,2 na 49,3 točke. Vrednosti pod 50 točk predstavljajo padec gospodarske dejavnosti, vrednosti nad to mejo pa rast.

"V podjetjih vlada zaskrbljenost glede globalnih ekonomskih obetov in političnih odnosov, negativno vplivajo tudi težave z brexitom," je v sporočilu za javnost zapisal glavni ekonomist pri IHS Markitu Chris Williamson.

Po njegovih ocenah lahko v območju evra v zadnjem četrtletju pričakujemo približno 0,3-odstotno gospodarsko rast. V območju evra je bila sicer rast novih delovnih mest najpočasnejša v dveh letih in pol, zastalo je tudi ustanavljanje novih podjetij.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar