FinD - Novice - Tišinski župan, obdolžen zlorabe položaja, se je pogodil s tožilstvom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.12.2018

Tišinski župan, obdolžen zlorabe položaja, se je pogodil s tožilstvom

Tišina, 14. decembra (STA) - Župan občine Tišina Franc Horvat, ki bi mu morali v četrtek znova soditi zaradi nepravilnega izbora ponudnika za izdelavo občinskih spletnih strani, se je s tožilstvom pogodil za enako kazen, kot so mu jo izrekli na prvem sojenju, to je šestmesečno pogojno kazen s preskusno dobo enega leta.

Horvat, ki bo moral plačati še 850 evrov denarne kazni, je ob tem za STA povedal, da ob izbiri ponudnika za izdelavo spletnih strani ni bil nihče oškodovan, da strani dobro delujejo že šest let in da so uporabniki z njo zelo zadovoljni, do zdaj pa so imeli le eno težavo zaradi delovanja strežnika.

Horvatov zagovornik Dejan Rituper je ob tem dodal, da dogovor s tožilstvom ne pomeni, da bi se župan počutil krivega, ampak da gre za spoznanje, da je bila pri postopku javnega naročanja morda storjena kakšna napaka ali pa je bilo premalo nadzora.

Prvo sodbo je višje sodišče razveljavilo iz formalnega razloga, ker sodnik županu ni omogočil novega zagovora, potem ko je tožilstvo deloma spremenilo obtožnico.

To mu je po spremembi očitalo le zlorabo položaja, ker naj bi kršil sklep občinskega sveta, najprej pa tudi oškodovanje občine oziroma pridobitev protipravne premoženjske koristi.

Za izdelavo spletnega portala občine naj bi namreč odredil izplačilo, vendar storitev po sklenjenih pogodbah ni bila opravljena, portal pa naj ne bi deloval. Občinski proračun naj bi s tem oškodoval za 9247 evrov.

Sodišče mu je izreklo kazen, ker ni upošteval sklepa, da lahko ponudbe v postopkih javnih naročil male vrednosti zbirajo le občinski uslužbenci. V letih 2011 in 2012 je namreč podjetniku Stanislavu Milaku omogočil, da je zbiral ponudbe za izdelavo nove spletne strani občine. Kot najugodnejši ponudnik je bil izbran prav Milak, vendar je ta ponaredil ponudbe konkurenčnih podjetij in krivdo tudi priznal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar