FinD - Novice - Vlada razrešila Rozmana s položaja glavnega šolskega inšpektorja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.12.2018

Vlada razrešila Rozmana s položaja glavnega šolskega inšpektorja

Ljubljana, 13. decembra (STA) - Vlada je na današnji seji na predlog ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala po pričakovanju razrešila Tomaža Rozmana s položaja glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport, je prek Twitterja sporočila vlada. Rozman zapušča položaj že z današnjim dnem.

Minister Pikalo je razrešitev Rozmana predlagal v torek, glavni povod pa je bilo ministrovo nezadovoljstvo z njegovim delom. Kot je pojasnil v obrazložitvi predloga, to ni posledica posamične odločitve v posamičnem primeru, ampak je "tlelo dlje časa". Napovedal je tudi sistemske spremembe.

Pikalo je spomnil, da se je v zadnjem času zgodilo kar nekaj zadev, na katere sicer niso imeli vpliva, so pa načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja. Tako bodo namesto Rozmana na čelo inšpektorata najprej s pooblastilom imenovali nekoga z ministrstva, v drugi fazi pa poiskali nekoga, ki bo uvedel sistemske spremembe.

Po ministrovih ugotovitvah so namreč postopki predolgi, prezapleteni, treba je racionalizirati predpise in decentralizirati postopke. Tako se mu zdi simpatična tudi ideja o povezavi inšpektorata in zavoda za šolstvo. Dodal je še, da je treba racionalizirati predpise, postopke pa decentralizirati.

Vizijo inšpektorata minister vidi v preoblikovanju tako, da inšpektorat ne bo zgolj prekrškovni organ, ampak tudi zunanje evalvatorsko telo, ki bi skrbelo za kakovost izobraževalnega procesa. Kot je pojasnil minister, si želi več podpore in svetovanja staršem, ravnateljem in učiteljem.

Pikalo, ki je sicer Rozmana sam predlagal na čelo inšpektorata v svojem prvem mandatu, je v torek tudi dejal, da se mu zdaj ta odločitev ne zdi več tako dobra.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar