FinD - Novice - Zaradi suma davčne zatajitve in pranja denarja pridržanih deset oseb
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.12.2018

Zaradi suma davčne zatajitve in pranja denarja pridržanih deset oseb

Maribor, 11. decembra (STA) - Današnje hišne preiskave, ki so potekale v več krajih po Sloveniji, se navezujejo na sum davčne zatajitve in pranja denarja pri preprodaji sredstev, uradno obravnavanih kot antikorozivna. Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, trenutno oškodovanje ocenjujejo na nekaj več kot tri milijone evrov. Deset oseb ostaja pridržanih.

Hišne preiskave zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve in pranja denarja na škodo državnega proračuna so danes potekale na območju policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Koper in Murska Sobota.

"Mariborski kriminalisti smo danes začeli zaključno akcijo dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave, ki je bila usmerjena zoper kriminalno združbo, ki je po naših informacijah in zbranih dokazih na območju Republike Slovenije izvrševala kazniva dejanja, povezana z davčnimi zatajitvami oziroma pranjem denarja," je v izjavi za medije povedal Munda.

Hišne preiskave potekajo v zasebnih in poslovnih prostorih na 17 različnih naslovih po vsej Sloveniji. Predkazenski postopek, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, poteka zoper 16 osumljencev.

Skupno 14 osebam so danes odvzeli prostost, trenutno jih je pridržanih še deset. "V naslednjih dneh, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji, bomo nekatere od njih privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Mariboru," je dejal Munda. Nekateri od osumljencev so bili v preteklosti že obravnavani zaradi drugih kaznivih dejanj.

Sredstva, ki naj bi jih osumljenci preprodajali, so uradno obravnavana kot antikorozivna. "Z veriženjem in preprodajo med podjetji, ki so jih ustanovili, so zakrivali sled in lažno prikazovali določena stanja in na tak način spravili v zmoto tudi Finančno upravo RS. Po našem vedenju so to substanco dodelali v smislu tega, da je dosegla prag naftnega derivata oziroma pogonskega goriva, ki so ga nato preprodajali naprej v tujini," je pojasnil Munda.

Šlo naj bi za slovenske državljane, ki pa so imeli podjetja ustanovljena v različnih državah EU. "Dodelano antikorozivno sredstvo, ki ga potem lahko imenujemo tudi pogonsko gorivo, je končalo na italijanskem trgu," po besedah Munde ocenjujejo kriminalisti.

Domnevno vodilni v tem početju so z območja Policijske uprave Maribor, po neuradnih navedbah naj bi hišne preiskave med drugim potekale v Dupleku. Več bo znanega novinarski konferenci, predvidoma v četrtek.

Pri današnjih aktivnostih sodeluje 64 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Koper in Murska Sobota.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar