FinD - Novice - Slovenski delodajalci še vedno z najbolj optimističnimi obeti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.12.2018

Slovenski delodajalci še vedno z najbolj optimističnimi obeti

Ljubljana, 11. decembra (STA) - Slovenski delodajalci imajo že drugo zaporedno četrtletje najbolj optimistične zaposlitvene obete v regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika. V panogah trgovine na drobno in debelo ter rudarstva in kamnin so napovedi zaposlovanja najmočnejše v zadnjih osmih letih, kaže raziskava družbe Manpower.

Neto napoved zaposlovanja za Slovenijo je po sezonski prilagoditvi plus 19 odstotkov, kar je toliko kot v prejšnjem četrtletju in šest odstotnih točk več kot v enakem obdobju lani.

Zaposlovanje v prvem četrtletju 2019 načrtujejo delodajalci v vseh štirih vključenih regijah (osrednji, severovzhodni, jugovzhodni in jugozahodni). O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo v osrednji regiji, kjer delodajalci za obdobje prvih treh mesecev prihodnjega leta napovedujejo, da bo zaposlitveni utrip najmočnejši v zadnjih osmih letih, odkar Manpower v Sloveniji izvaja raziskavo napovedi zaposlovanja. Njihova neto napoved zaposlovanja znaša plus 20 odstotkov.

Neto napoved zaposlovanja pri delodajalcih v jugovzhodni regiji znaša plus 14 odstotkov, za severovzhodno in za jugozahodno regijo pa je napoved pri plus 12 odstotkih. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja upadla v severovzhodni regiji, in sicer za dve odstotni točki, v drugih regijah pa je ostala nespremenjena.

O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogah gradbeništva in proizvodnje, kjer neto napoved zaposlovanja znaša plus 26 odstotkov. Sledita panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij, v katerih že drugo četrtletje zapored poročajo o optimističnih zaposlitvenih namerah s stabilno neto napovedjo zaposlovanja plus 23 odstotkov.

O najmočnejšem zaposlitvenem utripu, odkar Manpower v Sloveniji izvaja raziskavo, poročajo delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno (plus 21 odstotkov) ter rudarstva in kamnin (plus 16 odstotkov).

Letna primerjava podatkov kaže, da so se zaposlitvene možnosti okrepile v sedmih od desetih slovenskih gospodarskih panogah. Najbolj opazna je rast zaposlitvenih možnosti v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo, in sicer za 12 odstotnih točk. Prav tako je močnejša napoved zaposlovanja v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, in sicer za 11 odstotnih točk, ter v panogi gradbeništva (plus 10 odstotnih točk).

Zaposlovanje so v prvem četrtletju 2019 napovedali tudi v vseh štirih skupinah podjetij glede na velikost. Najmočnejše zaposlitvene namere imajo delodajalci v skupini velikih podjetij, ki poročajo o plus 32-odstotni neto napovedi zaposlovanja. O zanesljivem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci srednjih (plus 17 odstotkov) in malih podjetij (plus 16 odstotkov), medtem ko napoved zaposlovanja v skupini mikro podjetij znaša plus 11 odstotkov.

Kot je za STA dejal regionalni vodja Manpower Group za Slovenijo in Hrvaško Nebojša Biškup, je rezultat živahnih zaposlitvenih namer v prvem četrtletju 2019 rast števila zaposlenih v vseh panogah in regijah. "Posebej omembe vredna je panoga gradbeništva, ki je v primerjavi z enakim obdobjem lani za 10 odstotnih točk močnejša," je dodal.

Zaradi gospodarske rasti podjetja po njegovih besedah vse bolj vlagajo v svoje človeške vire in večina delodajalcev poroča o naraščajoči potrebi po dobrih kadrih. "Prav zato se bomo morali v prihodnosti osredotočiti na iskanje učinkovitih rešitev izzivov ob pomanjkanju kadrov, ki jih lahko zasledimo v vseh panogah in regijah v Sloveniji," je še poudaril.

V regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika delodajalci v vseh 26 v raziskavo vključenih državah poročajo, da bodo v obdobju od januarja do marca zaposlovali. Zaposlitvene namere so se na četrtletni ravni okrepile v osmih državah in upadle v 15, na letni ravni pa so se zaposlitvene možnosti izboljšale v 12 državah in upadle v 13.

O najbolj optimističnih napovedih zaposlovanja poleg slovenskih tokrat poročajo delodajalci v Grčiji, o najšibkejši napovedi zaposlovanja v regiji pa poročajo delodajalci v Švici. Slovenija in Grčija sodita tudi v sam svetovni vrh, pred njima so le Japonska, Tajvan in ZDA.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar