FinD - Novice - Predlagana preložitev glasovanja glede brexita zamajala evropske borze in potopila funt
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.12.2018

Predlagana preložitev glasovanja glede brexita zamajala evropske borze in potopila funt

London/Frankfurt/Pariz, 10. decembra (STA) - Poteza britanske premierke Therese May, ki je danes predlagala preložitev glasovanja o dogovoru z EU glede brexita, ki bi moralo biti v torek, je zamajala evropske borze in potopila britanski funt. Ta je popoldne izgubil 1,5 odstotka vrednosti, tečaj pa je upadel pod 1,2527 dolarja, kar je najnižja vrednost po lanskem aprilu.

Funt in borze padajo zaradi vse večje negotovosti vlagateljev, ki se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bojijo, da bi Velika Britanija marca prihodnje leto lahko zapustila EU brez dogovora. Mayeva je namreč danes dejala, da je razprava pokazala, da obstajajo pomisleki glede predvidene varovalke za preprečitev trde meje na irskem otoku po izstopu Združenega kraljestva iz EU, zato se bo o tem znova posvetovala na prihajajočem vrhu EU.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,36 odstotka. V Frankfurtu je DAX izgubil 1,54 odstotka, v Parizu CAC 40 1,47 odstotka in v Londonu FTSE 100 0,83 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 3,09 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 2,18 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB trgovanje sklenil 1,72 odstotka pod izhodiščem.

Padajo tudi indeksi na newyorških borzah. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,51 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,81 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je 1,35 odstotka pod izhodiščem.

Tečaj evra se je nekoliko okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1399 dolarja, kar je 0,03 odstotka nad izhodiščem. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1425 dolarja, medtem ko ga je v petek pri 1,1371 dolarja.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 51,61 dolarja, kar je en dolar pod izhodiščem. V Londonu so se februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 77 centov na 60,90 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar