FinD - Novice - KSS tudi za znižanje obdavčitve plač
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.12.2018

KSS tudi za znižanje obdavčitve plač

Ljubljana, 10. decembra (STA) - Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) sicer podpira predlog novele zakona o minimalni plači, a obenem opozarja na zbliževanje višine plač slabše in boljše plačanih delavcev, kar po njihovih navedbah ruši plačne sisteme v podjetjih. Predlagajo, naj država davčno razbremeni vse plače in s tem poskrbi za ohranitev plačnih razmerij.

Kot so poudarili v sindikatu, dvig minimalnih plač podpirajo, ker bodo le tako lahko vsi delavci prejeli dostojno plačilo za svoje delo. Opozarjajo pa, da v nižjih tarifnih razredih številne kolektivne pogodbe določajo nižje plače od zakonsko določene minimalne.

"V Sloveniji imamo delo do šestega tarifnega razreda že razvrednoteno, še posebej zaradi visokih socialnih pomoči, saj delavci do tega tarifnega razreda prejmejo le malo višje plačilo za svoje delo od socialne pomoči, poleg tega pa še vsi enako visoko," so opozorili v KSS.

Predlagajo, naj država kompromis med željami delavcev in delodajalcev najde tako, da zniža obdavčitev vseh plač. "Brez korekcije obremenitev plač za delavce in delodajalce ob načrtovanem dvigu plač bo prišlo do zapiranja podjetij, ki ne bodo zmogla plačati svojih delavcev po z zakonom določeni minimalni plači ob izvzetih vseh dodatkih," so ocenili.

Prepričani so, da bi morali socialni partnerji doseči dogovor o določitvi minimalnih plač po vseh tarifnih razredih z zakonom. Pozivajo jih, naj čim prej po dvigu minimalne plače s predlagano novelo zakona opravijo "resno razpravo" na Ekonomsko-socialnem svetu.

O predlogu novele bo danes na zahtevo Levice na nujni seji razpravljal tudi odbor DZ za delo. V Levici, kjer so predlog zakona pripravili, so zahtevo za sklic seje utemeljili s tem, da ta prinaša spremembe, katerih uveljavitev je predvidena že s 1. januarjem 2019.

Predlog, ki so ga s podpisi podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti minimalna plača vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar