FinD - Novice - Francija v primeru spodletelega dogovora o evropskem digitalnem davku napoveduje svojega
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.12.2018

Francija v primeru spodletelega dogovora o evropskem digitalnem davku napoveduje svojega

Pariz, 06. decembra (STA) - Francija bo prihodnje leto sama uvedla davek na digitalne storitve, če EU ne bo uspelo doseči dogovora o skupnem davku, je napovedal finančni minister Bruno Le Maire. Primeren rok za dosego skupnega dogovora se mu zdi v marcu. Kot je poudaril, imajo odgovornost obdavčiti "digitalne velikane", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Finančni ministri EU v torek v Bruslju še niso uspeli doseči dogovora o davku na digitalne storitve. Dogovorili so se le, da bodo v prihodnjih mesecih poskušali oblikovati kompromis na podlagi nemško-francoskega predloga, ki sicer močno krči prvotno predlagani obseg tega davka in po mnenju nekaterih članic znatno slabi prvotno ambicijo.

Vse članice unije sicer priznavajo potrebo po ureditvi tega področja, tako da bi digitalna podjetja plačevala pravičen delež davkov, a o konkretni rešitvi za zdaj ni bilo soglasja, ki je v uniji potrebno za sprejetje davčne odločitve.

Vsesplošno zaželena je dolgoročna globalna rešitev, a ker te ni na vidiku, je Evropska komisija predlagala začasno, ki temelji na načelu, da je treba prihodek obdavčiti tam, kjer je ustvarjen.

Ta rešitev je triodstotni davek za podjetja z globalnim letnim prihodkom nad 750 milijonov evrov in z letnim prihodkom v EU nad 50 milijonov evrov, ki naj bi prinesel okoli pet milijard evrov na leto. EU podjetjem namreč očita, da se s prijavo dobička v članicah z nizkimi davki, kot sta Luksemburg in Irska, izogibajo pravični obdavčitvi.

Sprva je bila komisija tarča kritik, da cilja z davkom na ameriške digitalne titane, kot so Google, Amazon in Facebook, a tudi evropska podjetja pozivajo k umiku predlaganega davka, saj da bi nesorazmerno udaril prav njih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar