FinD - Novice - Hyundai kaže interes za tovarno na Hrvaškem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.12.2018

Hyundai kaže interes za tovarno na Hrvaškem

Zagreb, 05. decembra (STA) - Eden vodilnih svetovnih proizvajalcev avtomobilov, južnokorejska družba Hyundai obravnava možnost začetka proizvodnje vozil na Hrvaškem, danes poroča Jutarnji list. Zagrebški časnik se sklicuje na neimenovane vire iz hrvaške vlade, ki trdijo, da že dva meseca potekajo pogajanja z južnokorejskim velikanom.

Hynudai tako kaže interes za proizvodnjo avtomobilov na Hrvaškem in analizira možnosti za vlaganja, navaja časnik. Kot so zapisali, so v južnokorejskem koncernu kot potencialno lokacijo za postavitev proizvodnega obrata "najverjetneje" izbrali območje Varaždina, vrednost investicije pa za zdaj še ni znana.

Če bi se Hyundai na koncu odločil za Hrvaško, bo to za slovensko južno sosedo pomenilo veliko, ker bi se s postavitvijo Hyundaijevega proizvodnega kompleksa odprlo veliko novih delovnih mest, dodatno bi se pospešil izvoz in izboljšal položaj države na investicijskem zemljevidu, ocenjuje Jutarnji list. Ob tem navaja pozitivne vplive na gospodarstvo Slovaške po vlaganjih drugega južnokorejskega proizvajalca avtomobilov Kia Motors na Slovaškem. Kia je sicer del skupine Hyundai, sam Hyundai pa ima znotraj EU tovarno na Češkem.

V Jutarnjem listu so navedli še, da je pridobitev vlagateljev v avtomobilsko industrijo eden od strateških ciljev hrvaške vlade, kar je v torek potrdil tudi hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat.

Med drugim časnik navaja izjavo hrvaškega ekonomskega analitika Damirja Novotnyja, ki je izpostavil, da je Hrvaška praktično edina članica EU, v kateri ne proizvajajo avtomobilov. Novotny je dodal, da imajo "celo v Sloveniji" razvito avtomobilsko industrijo.

Časnik spominja, da na Hrvaškem proizvajajo dele za avtomobile, v Dalmaciji pa je v načrtu tovarna električnih avtomobilov, ki naj bi bila plod kitajske investicije. Na avtomobilskem zemljevidu je znan tudi proizvajalec superšportnih avtomobilov Rimac. Hrvaški avtomobilski sektor zaposlujejo nekaj manj kot 3000 ljudi, njen delež v hrvaškem izvozu je 4,7 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar