FinD - Novice - Vlada ne podpira vsebine predloga novele pokojninskega zakona
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.12.2018

Vlada ne podpira vsebine predloga novele pokojninskega zakona

Ljubljana, 04. decembra (STA) - Vlada je na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve sprejela mnenje o predlogu novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o katerem bo DZ v sredo na izredni seji opravil splošno razpravo. Cilje, ki jih zasleduje predlog, vlada podpira, ne pa tudi njegove vsebine, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Predlog novele so oktobra v zakonodajni postopek vložili poslanci SDS. Med drugim predvideva dvig odmernega odstotka, povišanje minimalnega zneska za starostno ali invalidsko pokojnino, določitev letnega dodatka v dveh višinah ter redno usklajevanje pokojnin.

Vlada v zvezi s predlogom za višji odmerni odstotek navaja, da je sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja sistem socialnega zavarovanja, kar pomeni, da so pravice, ki se iz zavarovanja priznavajo, vezane na predhodno zavarovanje prispevkov, od katerih je praviloma odvisna tudi višina pravice. "Vlada meni, da način urejanja, ki ga vsebuje predlog, ni ustrezen, saj uvaja višji odmerni odstotek zgolj v primeru, ko se zavarovanci upokojujejo s 40 let pokojninske dobe. Po mnenju vlade se s tem vzpostavlja nesorazmerno ugodnejše določanje odmernega odstotka v primerjavi z drugimi zavarovanci, poleg tega pa uveljavlja nesistemske rešitve," je zapisano v mnenju vlade.

Tudi predlog izenačitve obsega pravic iz zavarovanja kmetov in ostalih zavarovancev po mnenju vlade ni ustrezen. Predlog namreč "ne upošteva dejstva, da so nekateri posamezniki v sistem vplačevali dalj časa, zato je z vidika nadaljnjega dela nestimulativen, z vidika zavarovancev, ki so delali daljše obdobje, pa nepravičen, saj se dolžina plačevanja prispevkov v njihovem primeru ne bi odrazila pri višini pokojnine", so zapisali.

Vlada tudi ugotavlja, da predlog neustrezno ureja izplačilo letnega dodatka in ne vsebuje ustrezne presoje finančnih posledic, saj te v predlogu sploh niso ocenjene.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar