FinD - Novice - Cene nafte vendarle z občutnejšo rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.12.2018

Cene nafte vendarle z občutnejšo rastjo

Singapur, 03. decembra (STA) - Cene nafte so se po daljšem obdobju upadanja, ko so se od začetka oktobra znižale za več kot 30 odstotkov, danes vendarle občutneje poskočile. S tem se je naftni trg odzval tako na trgovinsko premirje med Kitajsko in ZDA kot na rusko-savdski dogovor o podaljšanju omejitev črpanja nafte, ki odpira pot širšemu dogovoru članic in nečlanic Opeca.

Cena teksaške lahke nafte se trenutno zvišuje za 2,49 dolarja in je pri 53,42 dolarja za 159-litrski sod. Terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent medtem pridobivajo 2,73 dolarja in so pri 62,19 dolarja za sod.

Trgi se tako po poročanju tujih tiskovnih agencij odzivajo na izid sobotnega srečanja med ameriškim in kitajskim predsednikom Donaldom Trumpom in Xi Jinpingom, na katerem sta se državi dogovorili za 90-dnevno premirje v trgovinski vojni in napovedali celovite pogovore o medsebojnih trgovinskih odnosih.

Čeprav negotovost ostaja precejšnja in celovita dolgoročna rešitev trenj med največjima nacionalnima gospodarstvoma na svetu še zdaleč ni gotovost, pa so trgi to prepoznali kot upanje, da bi do nje vendarle lahko prišlo, kar bi bila dobra novica za globalno gospodarstvo.

Druga novica s pomembnim vplivom na naftni trg je ta, da sta se ruski predsednik Vladimir Putin in savdski prestolonaslednik Mohamed boin Salman konec tedna na srečanju skupine G20 v Buenos Airesu dogovorila za podaljšanje dogovora med obema velikima proizvajalkama nafte o omejitvah črpanja črnega zlata.

Po mnenju analitikov to odpira pot širšemu dogovoru med članicami kartela Opec, kjer prednjači Savdska Arabija, in veliki proizvajalkami zunaj Opeca, kjer ima glavno vlogo Rusija. Srečanje držav Opeca in še nekaterih pomembnejših proizvajalk nafte bo ta teden na Dunaju, cilj pa je najti soglasje o zmanjšanju proizvodnje.

Poleg tega je ponoči zmanjšanje proizvodnje zaradi nizke cene nafte in presežnih zalog napovedala tudi kanadska provinca Alberta, ki je zaradi velikanskih nahajališč nafte v skrilavcih postala eden pomembnejših igralcev zunaj Opeca. Alberta ima sicer velike težave tudi zaradi omejenih zmožnosti dobave nafte ameriškemu in svetovnemu trgu, razlog za to pa so številne ovire za gradnjo dodatnih naftovodov do tihomorske obale in velikih rafinerij na jugu ZDA.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar