FinD - Novice - Prizivno sodišče San Francisca za pravico natakarjev do vsaj minimalne plače
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.9.2018

Prizivno sodišče San Francisca za pravico natakarjev do vsaj minimalne plače

San Francisco, 19. septembra (STA) - Zvezno prizivno sodišče v San Franciscu je v sporu med delodajalci in natakarji glede plač in napitnin odločilo v prid slednjih in delodajalcem naložilo, da jim plačajo vsaj minimalno zajamčeno plačo, če jih silijo v opravila, pri katerih ne bodo dobili napitnine, kot je ribanje stranišč.

Ameriški zvezni zakon določa, da lahko lastniki restavracij in barov zaposlenim plačajo le 2,13 dolarja na uro, če zaslužijo dovolj napitnin vsaj za minimalno plačo, ki na zvezni ravni znaša 7,25 dolarja na uro. Vsaka zvezna država lahko določi višje plače, vendar ne sme pod zvezni minimum.

Tožbo so vložili zaposleni, kot je Alec Marsh iz Phoenixa, ki je polovico delovnega časa porabil za opravila, kjer ni napitnine, kot je rezanje sadja in zelenjave ali nalaganje ledu. Restavracija mu je plačala le 4,65 dolarja na uro v letu 2012 in 4,80 dolarja na uro v letu 2013, kar je bilo v skladu z zakonom Arizone.

Marsh je trdil, da je bila tako nizka plača upravičena, dokler je stregel za mizami in dobival napitnino, vendar ne takrat, ko je opravljal dela brez napitnine. Zvezno sodišče v Arizoni je odločilo v prid delodajalca, Marsh se je pritožil na prizivno sodišče, ki mu je dalo prav.

Prizivni sodnik Richard Perez je v mnenju večine sodnikov zapisal, da so napitnine mišljene kot darilo strežnemu osebju za dobro opravljeno delo, ne pa kot način, da lahko delodajalec zmanjša svoje stroške za plače.

Preširoko izkoriščanje napitnine bi potem lahko delodajalcu omogočilo, da sploh ne zaposli čistilk in podobnega osebja, ki mora dobiti minimalno plačo po zveznem zakonu, ker lahko to delo naloži strežnemu osebju za pol manj denarja.

V ZDA se za postrežbo plača napitnina, ki sicer ni obvezna, ampak se plača, razen če je postrežba katastrofalna. Zaradi tega so ameriški natakarji ustrežljivi, vljudni in prijazni, ker je od tega odvisen njihov zaslužek.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar