FinD - Novice - Trump grozi z izstopom iz WTO
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.8.2018

Trump grozi z izstopom iz WTO

Washington, 31. avgusta (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek zagrozil, da boso ZDA izstopile iz Svetovne trgovinske organizacije (WTO), če se ta ne bo reformirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Če se ne bodo razvili, nas bom umaknil iz WTO," je v intervjuju za tiskovno agencijo Bloomberg dejal Trump, ki je bil že večkrat kritičen do organizacije. Po njegovih besedah WTO "zelo slabo ravna" z ZDA.

Trump vodi trgovinsko politiko izolacije, v zadnjem času pa je začel trgovinske konflikte z najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami ZDA, med drugim z EU, Kitajsko, Mehiko in Kanado. ZDA so za te države zvišale carine na več področjih, Trump pa grozi z uvedbo novih carin.

WTO je bila sicer ustanovljena za določanje pravil globalne trgovine in reševanje trgovinskih sporov med državami. Trump je pogodbo o ustanovitvi organizacije leta 1994 v četrtkovem intervjuju označil za najhujši trgovinski sporazum v zgodovini, je pa priznal, da je bilo v zadnjem letu nekaj trgovinskih sporov rešenih v korist ZDA.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar