FinD - Novice - Rast posojil gospodinjstvom in podjetjem v območju evra še naprej miruje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.8.2018

Rast posojil gospodinjstvom in podjetjem v območju evra še naprej miruje

Frankfurt, 28. avgusta (STA) - Stopnja rasti posojil podjetjem in gospodinjstvom v območju z evrom je julija stagnirala, kažejo podatki Evropske centralne banke (ECB). To otežuje delo ECB, ki postopno ukinja stimulativni program odkupovanja obveznic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posojila nefinančnim podjetjem so julija v medletni primerjavi po prilagojenih podatkih porasla za 4,1 odstotka, kar je enako kot junija. Nespremenjena je bila tudi stopnja prilagojene rasti posojil gospodinjstvom, in sicer pri treh odstotkih, je sporočila ECB.

Stopnja rasti posojil je ključni indikator finančnega zdravja v obdobju, ko ECB ukinja program kvantitativnega sproščanja. V celoti se je obseg posojil zasebnemu sektorju v 19 državah z evrom julija okrepil za 3,4 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v juniju.

V želji okrepiti gospodarsko rast in spodbuditi inflacijo na želeno raven blizu dveh odstotkov je ECB obrestne mere znižala na zgodovinsko nizke ravni, trenutno pa odkupuje 30 milijard dolarjev vladnih in podjetniških obveznic mesečno. S tem povečuje likvidnost v finančnem sistemu, posledično pa tudi v realnem gospodarstvu.

Od oktobra bo ECB kupovala le še po 15 milijard evrov obveznic mesečno, decembra pa bo z novimi nakupi predvidoma zaključila.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar