FinD - Novice - Evropska komisija ponovno zavrnila očitke iz Italije glede zrušenega viadukta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.8.2018

Evropska komisija ponovno zavrnila očitke iz Italije glede zrušenega viadukta

Bruselj, 16. avgusta (STA) - Zrušen avtocestni viadukt pri Genovi je bil del evropske cestne mreže in je bil zato podvržen temeljitim pregledom in varnostnim standardom Evropske unije. A za izvajanje smernic EU so odgovorne nacionalne oblasti, je danes v Bruslju pojasnil tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Direktiva je bila nazadnje posodobljena leta 2008, v njej pa med drugim piše, da je varnost najpomembnejša prednostna naloga cestnega prometa, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Varnost mora biti zagotovljena, preverjena in po potrebi izboljšana v skladu z smernicami EU o upravljanju varnosti v cestnoprometni infrastrukturi," je dejal tiskovni predstavnik.

Za upoštevanje evropskih smernic so odgovorne posamezne članice, v primeru privatiziranih cest pa upravljavci, je pojasnil.

S tem se je komisija ponovno odzvala in zavrnila kritike italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, da ima Italija težave pri obnavljanju infrastrukture zaradi strogih pravil EU glede proračunskega primanjkljaja.

Italija je v obdobju med letoma 2014 in 2020 upravičena do 2,5 milijarde evrov iz evropskega investicijskega in strukturnega sklada za investicije v projekte izgradnje cestne ali železniške infrastrukture. Poleg tega je komisija aprila odobrila investicijske načrte za italijanske avtoceste v vrednosti 8,5 milijarde evrov, tudi na območju Genove, so še dejali v Bruslju.

Med hudim neurjem v torek se je v ligurijskem mestu Genova zrušil viadukt Morandi, ki je skupaj z avtomobili in tovornjaki padel 45 metrov globoko. Uradno število smrtnih žrtev znaša 39, ranjenih je 16 ljudi, od tega jih je devet v kritičnem stanju. Pogrešajo še več deset ljudi - po današnjih navedbah državnega tožilstva med 10 in 20, a je upanje, da bodo še našli preživele, vse manjše.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar