FinD - Novice - V polletju več kot triodstotna nominalna rast plač
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.8.2018

V polletju več kot triodstotna nominalna rast plač

Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Povprečna mesečna bruto plača v prvem letošnjem polletju je bila z nekaj več kot 1658 evri nominalno za 3,6 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, realno pa za dva odstotka. Povprečna neto plača je medtem dosegla malenkost več kot 1076 evrov, kar je bilo nominalno za 3,1 odstotka, realno pa za 1,5 odstotka več kot v prvem šestmesečju lani.

Povprečna mesečna bruto plača v prvem polletju je v javnem sektorju dosegla 1929 evrov, kar je bilo nominalno 3,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V zasebnem sektorju je bila medtem z nekaj nad 1530 evri višja za 4,2 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Povprečna mesečna neto plača v javnem sektorju je v šestmesečju medtem dosegla malenkost več kot 1242 evrov, kar je tri odstotke več kot v lanskem prvem polletju. V zasebnem sektorju je neto plača dosegla precej nižjih nekaj manj kot 998 evrov, kar pa je bilo za 3,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Povprečna mesečna neto plača za prvo polletje se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala v vseh statističnih regijah; najbolj v pomurski regiji (za 4,1 odstotka), na Koroškem (za 3,5 odstotka) in na Gorenjskem (za 3,4 odstotka), najmanj pa v primorsko-notranjski (za 2,6 odstotka) in obalno-kraški statistični regiji (za 2,4 odstotka).

Samo junija je bila povprečna bruto plača 1654 evrov in se je v primerjavi z bruto plačo nominalno in realno zvišala za 0,6 odstotka. V primerjavi z lanskim junijem je bila bruto plača nominalno višja za 3,2 odstotka, realno pa za 1,1 odstotka.

Povprečna neto plača za junij je medtem dosegla nekaj več kot 1073 evrov in je bila nominalno in realno za 0,4 odstotka nižja od plače za maj. V medletni primerjavi je bila nominalno višja za 2,7 odstotka, realno pa za 0,6 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar