FinD - Novice - Skupina Kofola v polletju z rastjo prihodkov in dobička
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.8.2018

Skupina Kofola v polletju z rastjo prihodkov in dobička

Praga, 13. avgusta (STA) - Češka skupina Kofola, pod okrilje katere med drugim sodi tudi Radenske, je v prvem polletju ustvarila 134,8 milijona evrov prihodkov od prodaje oz. 1,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za 113,7 odstotka na 6,6 milijona evrov, so danes sporočili iz Kofole in dodali, da ta sezona presega pričakovanja.

Kofola je na Poljskem zabeležila 19,3-odstotni padec prodaje med trgovskimi blagovnimi znamkami, medtem ko so lastne blagovne znamke ohranile stabilnost pri prodaji. Slabša prodaja na Poljskem je močno zarezala v skupne prihodke, saj so ti ob neupoštevanju poljskega trga na letni ravni zabeležili sedemodstotno rast.

Gonilna sila prve polovice leta je bila sicer Češka, kjer je prodaja številke iz primerljivega obdobja lani presegla za 8,9 odstotka, zahvaljujoč zlasti povpraševanju po znamkah Kofola, Rauch in Vinea.

Na Slovaškem je Kofola dosegla 4,1-odstotno rast prodaje. Potrošniki so najbolj posegali po znamki Rajec, v celotnem portfelju je največjo prodajo dosegla znamka Ugo, za četrtino.

Uspešna je bila tudi regija Adriatic. "Zrasli smo za 6,6 odstotka. Uspešni smo bili zlasti na Hrvaškem, kjer je prodaja v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasla za 16 odstotkov. To nas hkrati motivira, da v tej regiji več sredstev vložimo v marketinške aktivnosti," je pojasnil direktor Radenske Marian Šefčovič.

"Toplo vreme in nižje cene sladkorja so prispevali k dobičku - kljub povišanju stroškov plač, ki ga narekuje trenutna situacija na trgu dela," je poslovni izid za prvih šest mesecev pospremil finančni direktor skupine Kofola Daniel Buryš.

Buryš je ob tem izpostavil, da so uspešni tudi na področju širjenja poslovanja. "Z nakupom tradicionalne češke družbe Leros smo vstopili na trg zelišč, v svoj portfelj pa smo dodali tudi slovaško mineralno vodo Klaštorna," je še dodal.

Kofola je letos delničarjem izplačala tudi najvišje dividende doslej. Delničarjem je izplačala 16,2 češke krone dividende na delnico. Delničarji so sicer na današnji skupščini odobrili zmanjšanje osnovnega kapitala, kar naj bi skupini omogočalo, da tudi v prihodnosti nadaljuje z odzivno dividendno politiko, so še navedli v Kofoli.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar