FinD - Novice - Za Moskvo nove sankcije ZDA napoved gospodarske vojne
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.8.2018

Za Moskvo nove sankcije ZDA napoved gospodarske vojne

Moskva, 10. avgusta (STA) - Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes izjavil, da napovedane nove sankcije ZDA razume kot razglasitev napovedi gospodarske vojne, in zagrozil s protiukrepi. Če bodo napovedane sankcije ZDA uperjene na primer proti bančnemu sektorju ali trgovanju z določenimi valutami, bo prišlo do enakih protiukrepov, je ob obisku na Kamčatki izjavil Medvedjev.

"Na takšno vojno se moramo odzvati z ekonomskimi, političnimi in če je treba tudi drugimi metodami. To morajo naši ameriški prijatelji razumeti," je povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Interax.

Z ruskega zunanjega ministrstva so kasneje sporočili, da je zunanji minister Sergej Lavrov na pobudo ZDA po telefonu govoril z ameriškim kolegom Mikom Pompeom, v katerem je Moskva "odločno zavrnila" nove ameriške sankcije. Znova je zavrnil tudi vpletenost Rusije v afero Skripal ter poudaril, da doslej nobena država ni podala dokazov o vpletenosti Moskve.

ZDA so v sredo napovedale nove sankcije proti Rusiji, ki so posledica zastrupitve ruskega agenta Skripala in njegove hčere z živčnim plinom novičok marca v Veliki Britaniji. Washington je krivdo za zastrupitev pripisal Rusiji, kar je ta večkrat zanikala. Kaznovalne ukrepe naj bi ZDA uvedle v dveh tednih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so proti Rusiji sankcije zaradi primera Skripal uvedle že pred tem. Med drugim so skupaj z evropskimi državami izgnale ruske diplomate. Washington je sankcije proti Moskvi uvedel tudi zaradi priključitve Krima in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, pa tudi zaradi očitkov o vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Medvedjev je sicer priznal, da zahodne sankcije negativno vplivajo na rusko gospodarstvo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar