FinD - Novice - Kemis zaradi odločbe o kršitvah okoljevarstvenega dovoljenja vložil zahtevo za sodno varstvo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.8.2018

Kemis zaradi odločbe o kršitvah okoljevarstvenega dovoljenja vložil zahtevo za sodno varstvo

Ljubljana/Vrhnika, 09. avgusta (STA) - V Kemisu so v zvezi z odločbo okoljske inšpekcije, da naj bi kršili okoljevarstveno dovoljenje, vložili zahtevo za sodno varstvo, je povedal prokurist podjetja Emil Nanut. Po njegovi oceni očitki niso utemeljeni, za plačilo globe v višini več kot četrt milijona evrov pa ni nobene osnove.

V Kemisu so potrdili, da junija, leto dni po začetku prekrškovnega postopka, prejeli odločbo o prekršku. Novogoriška območna enota inšpektorata Kemisu in Nanutu kot odgovorni osebi očita, da po požaru niso poskrbeli za ukrepe za preprečitev okoljske škode ter da niso pravočasno obvestili okoljskega ministrstva o vseh pomembnih dejstvih glede požara. Prav tako naj v Kemisu ne bi zagotovili popolnega zajema gasilnih vod ter nevarnih snovi ob požaru.

Prvostopenjski inšpektorat je obema naložil opomin in globo, Kemisu v višini 265.000 evrov, Nanutu pa v višini 12.500 evrov.

Kot je za STA dodal Nanut, je Kemis konec julija v odgovor na ta sklep vložil zahtevo za sodno varstvo z obrazložitvijo neutemeljenosti očitkov. "Če bodo na drugi strani ljudje razsodni, bodo ugotovili, da za plačilo globe ni osnove," je za STA dejal Nanut.

Prepričani so, da je nerelevanten očitek o tem, da niso poskrbeli za zadržanje gasilnih vod in nevarnih snovi. Nanut je spomnil, da je objekt imel zajetja za gasilne vode, ki so bila celo trikrat večja od predpisanih, a je bilo vode ob gašenju požara "enostavno preveč, da bi jo zadržala".

Nanut je zavrnil tudi očitek, da o potencialni škodi za okolje v tednu po požaru ni obvestil ministrstva za okolje. Kot je izpostavil, so bili že dan po požaru na prizorišču požar "vsi pristojni" in so torej bili s tem še kako seznanjeni.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar