FinD - Novice - Začel veljati akt EU za ublažitev vpliva sankcij ZDA proti Iranu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.8.2018

Začel veljati akt EU za ublažitev vpliva sankcij ZDA proti Iranu

Bruselj, 07. avgusta (STA) - Z začetkom veljavnosti prvega svežnja znova uvedenih ameriških sankcij proti Iranu je danes začel veljati tudi posodobljen akt EU, s katerim želi unija ublažiti posledice sankcij za evropska podjetja, ki zakonito poslujejo v Iranu, so sporočili iz Bruslja.

Akt je del podpore EU nadaljnjemu polnemu in učinkovitemu izvajanju iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015, vključno z ohranjanjem trgovinskih in gospodarskih odnosov med EU in Iranom, ki so se normalizirali, potem ko so bile sankcije proti Iranu, povezane z jedrskim programom, odpravljene kot rezultat tega sporazuma.

Akt dovoljuje gospodarskim subjektom iz EU, da zahtevajo povrnitev škode zaradi sankcij ZDA in izničijo učinek kakršnihkoli odločitev tujih sodišč, ki temeljijo na teh sankcijah, v EU. Prav tako prepoveduje osebam iz unije, da bi upoštevale te sankcije, razen kadar Evropska komisija to izjemoma dovoli v primerih, ko bi neupoštevanje resno škodovalo njenim interesom ali interesom unije. Dovoljenja se bodo izdajala na podlagi dogovorjenih meril.

Evropska komisija bo v pomoč podjetjem EU pri izvajanju posodobljenega akta o blokiranju izdala tudi smernice za olajšanje razumevanja teh zapletenih pravnih aktov, so dodali.

Evropska komisija je še poudarila, da je EU v celoti zavezana k stalnemu, polnemu in učinkovitemu izvajanju iranskega jedrskega sporazuma, vse dokler tudi Iran spoštuje svoje obveznosti, povezane z jedrskim programom. Odprava sankcij, ki dopušča normalizacijo trgovinskih in gospodarskih odnosov z Iranom, je bistven del sporazuma, izpostavljajo v Bruslju.

Poudarjajo tudi, da je unija hkrati tudi zavezana ohranitvi sodelovanja z ZDA, ki ostajajo njena ključna partnerica in zaveznica.

Poleg zgoraj omenjenega ukrepa sicer EU v tesnem sodelovanju z državami članicami in drugimi partnerji pripravlja konkretne ukrepe, katerih namen je ohranitev sodelovanja z Iranom v ključnih gospodarskih sektorjih, zlasti v bančništvu in financah, trgovini in naložbah, nafti in transportu, so še dodali v Bruslju.

Kljub prizadevanjem komisije in članic EU pa se je že kar nekaj evropskih podjetij pod pritiskom sankcij odločilo za ustavitev aktivnosti v Iranu, pri tem pa so kot argument navedla poslovne razloge. Najnovejši tak primer je nemški avtomobilski koncern Daimler.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar