FinD - Novice - Razvojni center orodjarstva z novim okoljskim projektom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.8.2018

Razvojni center orodjarstva z novim okoljskim projektom

Celje, 07. avgusta (STA) - Razvojni center orodjarstva Slovenije Tecos začenja z novim okoljskim projektom, s katerim bo odpadno plastično embalažo in časopisni papir predelal v nove materiale, namenjene proizvodnji izdelkov v embalažnem, avtomobilskem in gradbenem sektorju. Projekt bo potekal do junija 2021.

Vodilni partner projekta je Tecos, sodeluje pa še pet partnerjev iz štirih držav EU. To so Adria Mobil in Omaplast (Slovenija), Aitiip (Španija), Ecopulp (Finska) in ITB inštitut (Poljska). Projekt je vreden 1,8 milijona evrov.

Po besedah koordinatorke projekta in vodje laboratorija za aplikativne materiale v Tecosu Vesne Žepič Bogataj je cilj projekta preoblikovanje dveh snovnih tokov odpadnih komunalnih surovin, plastične embalaže in časopisnega papirja, v nove materiale, ki jih bo mogoče uporabiti v visokotehnoloških proizvodnjah avtomobilske, embalažne in gradbene industrije.

"Proizvodna linija za predelavo novih materialov iz recikliranih surovin bo v Španiji, prototipni izdelki za notranjo opremo avtodomov bodo izdelani v Sloveniji, demonstracijski izdelki za gradbeni sektor na Poljskem, linija za izdelavo industrijske embalaže iz stoodstotno recikliranih surovin pa na Finskem," je dejala Žepič Bogatajeva.

Pojasnila je tudi, da projekt sledi modelu krožnega gospodarstva s ciljem zvišanja stopnje predelanih odpadnih produktov za 40 odstotkov, emisije toplogrednih plinov pa bo treba v primerjavi z zdajšnjimi dejavnostmi predelave zmanjšati za enak odstotek.

Odpadna plastična embalaža, vključena v reciklažo prek tega projekta, bo po besedah Žepič Bogatajeve v največjem delu pridobljena iz komunalnih odpadnih tokov, v manjšem delu pa tudi iz industrijske proizvodnje. Vhodne surovine za proizvodnjo reciklatov bo za potrebe projekta v celoti zagotovil partner, in sicer slovensko podjetje Omaplast, ki se ukvarja z reciklažo odpadne plastike prek lastne dobaviteljske mreže.

Podjetje ima svojo sortirnico v Trebnjem, sprejme pa le sortirane odpadke, ločene od nevarnih snovi ali nevtralizirane. Dobavitelji odpadnih materialov so torej industrijski obrati, razni centri za zbiranje odpadkov, sortirnice in sistemi za sortiranje odpadkov.

Največji delež odpadne plastike še vedno predstavljajo odpadne folije. Čeprav so se v Sloveniji v zadnjih letih količine plastičnih odpadkov začele povečevati, jih Omaplast pridobiva predvsem iz tujine. Glavna materiala, ki ju predelujejo v podjetju, sta polipropilen in polietilen, ki predstavljata osnovni komponenti za razvoj kompozitnih materialov, ki jih bodo v sklopu projekta uporabili za izdelavo novih izdelkov v avtomobilski, embalažni in gradbeni industriji.

V sklopu projekta bo do leta 2021 ustvarjenih šest novih delovnih mest, v treh letih po izteku projekta pa bo predvidoma zagotovljenih še dodatnih 24 novih zaposlitev.

Ker imajo v projekt vključena dva industrijska partnerja iz Slovenije, ciljajo na dodano gospodarsko vrednost vseh izhodnih produktov; tako recikliranih kompozitnih materialov kot končnih operativnih proizvodov.

Podjetje Omaplast bo imelo po koncu projekta možnost razširiti svoje prodajne kanale recikliranih plastičnih granulatov na lokalni in regionalni ravni, in sicer prek dobaviteljskih verig konzorcijskih in pridruženih industrijskih partnerjev. Eden bolj pomembnih indikatorjev projekta je dvig deleža reciklirane plastike, pri čemer do leta 2024 računajo na 40-odstotno povišanje stopnje recikliranih materialov, torej iz trenutnih 20.000 na 28.000 ton letno.

Podjetje Adria Mobil bo kot končni uporabnik novo razvitih izdelkov za avtomobilski sektor imelo na voljo zeleno osnovane materiale iz stoodstotno recikliranih surovin, prilagojene in kakovostno ovrednotene za raznovrstne izdelke v notranji dekor opremi avtodomov različnih lastnih blagovnih znamk.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar