FinD - Novice - Slovenija 100-odstotno uspešna pri koriščenju evropskih sredstev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.8.2018

Slovenija 100-odstotno uspešna pri koriščenju evropskih sredstev

Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Slovenija koriščenje evropskih kohezijskih sredstev programskega obdobja 2007-2013 na področju Evropskega sklada za regionalni razvoj in Kohezijskega sklada tudi uradno zaključuje 100-odstotno uspešno, so danes sporočili iz službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko. Zaključno poročilo za Evropski socialni sklad država še pričakuje.

Evropska komisija je 100-odstotno uspešnost Slovenije pri dveh skladih potrdila po pregledu zaključnih poročil za operativna programa regionalnih razvojnih potencialov ter razvoja okoljske in prometne infrastrukture.

Programsko obdobje 2007-2013 se je sicer na področju izvajanja zaključilo konec leta 2015, ko je bil zadnji rok za nastanek izdatkov v okviru sofinanciranih projektov. "To leto je bilo prelomno in zahtevno, a ga je Slovenija zaključila na uspešnem četrtem mestu med državami članicami EU. Bila je tudi med osmerico tistih, ki so še pred uradnim zaključkom programskega obdobja v nacionalni proračun povrnile maksimalno kvoto sredstev - 95 odstotkov od razpoložljivih dobrih štirih milijard evrov," so s črpanjem zadovoljni v službi vlade.

Kot izhaja iz obvestila Evropske komisije, bo sedaj država v roku 45 dni za že omenjena operativna programa prejela nakazilo zadnjih petih odstotkov oz. 167,26 milijona evrov, ki so jih do pregleda in potrditve slovenskih zaključnih poročil začasno zadržali v Bruslju.

Zaključno poročilo za Evropski socialni sklad (operativni program razvoja človeških virov), iz naslova katerega Slovenija pričakuje še 38 milijonov evrov, je medtem še v pregledu na Evropski komisiji. "Ocenjujemo, da bo Slovenija celotno obdobje 2007-2013 zaključila z maksimalnim, 100-odstotnim izkoristkom vseh razpoložljivih sredstev evropske kohezijske politike," so poudarili.

Še posebej so bila evropska sredstva pomembna v obdobju, ko je Evropo prizadela gospodarska in finančna kriza ter omejila javne naložbe. Z evropskimi kohezijskimi sredstvi je bilo v celotni EU v minulem obdobju uresničenih za 346,5 milijarde evrov naložb, od tega dobre štiri milijarde evrov v Sloveniji, kažejo ocene. En evro naložb iz kohezijske politike v obdobju 2007-2013 bo po izračunih predvidoma ustvaril 2,74 evra dodatnega bruto domačega proizvoda do leta 2023, ko se uradno zaključuje tudi izvajanje programskega obdobja 2014-2020.

V tekočem obdobju je sicer od dobrih treh milijard razpoložljivih evropskih sredstev za naložbe za rast in delovna mesta angažiranih 65 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev oz. dobri dve milijardi evrov. V absolutnih številkah to predstavlja 347 izdanih odločitev o finančni podpori za projekte, programe ali javne razpise.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar