FinD - Novice - Italijanska poslanska zbornica sprejela pakt proti negotovim oblikam zaposlitve
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.8.2018

Italijanska poslanska zbornica sprejela pakt proti negotovim oblikam zaposlitve

Rim, 03. avgusta (STA) - Italijanska vlada pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja je v parlamentu slavila svoj prvi uspeh. Poslanska zbornica je v četrtek zvečer s 312 glasovi za in 190 proti sprejela paket ukrepov za boj proti negotovim oblikam zaposlitve. Sveženj ukrepov potrebuje še zeleno luč italijanskega senata, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Conte je izid glasovanja že pozdravil. "Ta paket ukrepov je prvi pomemben korak naprej v boju proti negotovim oblikam zaposlitve, igram na srečo in za manj birokracije. Ponosen sem, da sem na čelu vlade, ki dejansko dela za državo," je dejal.

Omenjeni paket je temelj gospodarskega programa Gibanja pet zvezd. Med drugim predvideva, da bodo za podjetja dražje zaposlitve za določen čas. Pri vsaki obnovitvi pogodbe za določen čas se bodo namreč povečali prispevki za podjetje. Italijanski minister za delo Luigi Di Maio, ki je gonilna sila paketa, želi na tak način spodbuditi zaposlitve za nedoločen čas.

Stopnja zaposlenosti v Italiji se je v zadnjih dveh letih sicer povečala, a to zgolj na račun negotovih oblik zaposlitve, svoje načrte utemeljuje Di Maio.

Zakonodajni predlog tudi predvideva, da bodo pogodbe poslej omejene na 24 in ne ne več na 36 mesecev in jih bo mogoče podaljšati največ štirikrat in ne več petkrat, kot je veljalo doslej. Z vsakim podaljšanjem se bodo socialni prispevki delodajalca povečali za 0,5 odstotka. Za časovno omejeno podaljšanje delovne pogodbe po 12 mesecih bodo poleg tega morali obstajati dodatni, izredni razlogi. Sveženj vsebuje tudi ukrepe za manj birokracije.

Vlada namerava z omenjenim paketom tudi zaustaviti selitve podjetij v tujino. Zakonodajni predlog tako predvideva visoke kazni za podjetja, ki bodo prejela državno podporo in bi nato v petih letih dele svoje proizvodnje preselila v tujino.

Prav tako paket vsebuje prepoved oglaševanja iger na srečo, edina izjema je le državna loterija. V primeru kršitev je zagrožena kazen najmanj 50.000 evrov. Italija je tako postala prva država EU, ki predvideva prepoved oglaševanja iger na srečo, še navaja APA.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar