FinD - Novice - Ryanair pred novim valom stavk po Evropi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.8.2018

Ryanair pred novim valom stavk po Evropi

Dublin, 01. avgusta (STA) - Irski letalski prevoznik Ryanair se pripravlja na nov val stavk po Evropi. Piloti in kabinsko osebje, ki si želijo boljših pogojev dela, bodo na Irskem stavkali v petek, čez dober teden pa bodo stavko izvedli še njihovi švedski kolegi.

Letalskega prevoznika v petek čaka že četrta stavka na Irskem, vplivala pa bo na 20 od 300 napovedanih letov iz države, poroča francoska tiskovna agencija. Iz Ryanaira so danes sporočili, da so se z irskimi piloti na temo pogajanj pripravljeni srečati v soboto ali naslednji teden.

Švedski sindikat pilotov (SPF) je medtem sporočil, da nameravajo njegovi člani stavkati 10. avgusta. V sindikatu so poudarili, da je Ryanair vztrajno zavračal srečanje in pogajanja s člani SPF, ob tem pa so kritični do prevoznika, češ da naj bi želel sam oblikovati pogajalsko skupino znotraj sindikata.

Iz SPF so sporočili, da bo na letališču Skavsta, ki se nahaja okoli 100 kilometrov jugozahodno od Stockholma, stavkalo okoli 40 njihovih članov. Pri tem niso navedli, koliko letov bodo morali na ta račun odpovedati. Informacij o odpovedi letov na Švedskem niso posredovali niti v Ryanairu.

Poleg omenjenih so se za stavkovne aktivnosti odločili tudi nizozemski in nemški piloti. "Ryanair potrebuje streznitev in stavka na Nizozemskem bi bila lahko edina rešitev," menijo v nizozemskem združenju pilotov. Kot so dodali, bi moral Ryanair spoštovati nizozemsko zakonodajo ter izboljšati pogoje dela, med drugim plačila bolniške odsotnosti.

V nemškem sindikatu pilotov Vereinigung Cockpit so medtem Ryanairu postavili ultimat, in sicer jim mora prevoznik do 6. avgusta posredovati predlog iztočnic za pogajanja. "Pogajamo se od januarja, a Ryanair le pridobiva na času in stavk ne jemlje resno," so prepričani v sindikatu.

Ryanair, ki leti v 37 držav in je lani prepeljal 130 milijonov potnikov, se je tik pred lanskim božičem izognil seriji stavk s tem, da je prvič v 32-letni zgodovini formalno priznal sindikalna gibanja. Od tedaj ima prevoznik težave, da bi z njimi prišel do dogovora o plačilu in pogojih dela.

Prejšnji teden so zaradi stavk Ryanairovih pilotov v Belgiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Irskem odpovedali 600 letov, kar je prizadelo 100.000 potnikov, še poroča AFP.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar