FinD - Novice - Predlog zakona o trgu finančnih instrumentov v DZ po nujnem postopku
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.7.2018

Predlog zakona o trgu finančnih instrumentov v DZ po nujnem postopku

Ljubljana, 31. julija (STA) - Kolegij predsednika DZ je danes določil, da bo DZ predlog zakona o trgu finančnih instrumentov in še dva spremljajoča zakona obravnaval po nujnem postopku. Čeprav je bilo slišati precej kritik, je z večino odločil, da je treba minimizirati finančno škodo, ki bi lahko nastala za državo.

Vlada je sprejem predloga zakona o trgu finančnih instrumentov ter spremljajočih predlogov sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov ter o investicijskih skladih in družbah za upravljanje predlagala po nujnem postopku, ker je Evropska komisija nedavno proti državi napovedala tožbo in predlagala visoko kazen zaradi neprenosa direktiv in uredb.

Kot je pojasnila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, je ministrstvo za finance spremembe zakonodaje pripravilo že leta 2016, nato jih je moralo uskladiti s spremembami direktiv, vlada pa jih je sprejela v začetku februarja oz. marca ter jih postala v DZ. Postopki na koncu, tudi zaradi državnozborskih volitev, niso bili zaključeni.

V današnji razpravi je bilo slišati več kritik na račun ministrstva, vlade ali DZ, da se to ni zgodilo. A pod črto se je večina navzočih strinjala, da je treba preprečiti morebitno škodo, ki bi lahko nastala. To omogoča sprejem zakonov po nujnem postopku, za katere pa so se dogovorili, da se bodo odvili nekje proti koncu septembra, saj je materija, ki jo je treba predelati, precej obsežna.

Za nujni postopek so iz teh razlogov glasovali v DeSUS, NSi, Levici, LMŠ, SAB in SMC, čeprav je bilo slišati, da mora DZ v novem sklicu preprečiti sprejemanje zakonov po nujnih postopkih, kar je bila pogosta praksa starega sklica.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar