FinD - Novice - Trgovina na drobno prvo polletje sklenila z rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.7.2018

Trgovina na drobno prvo polletje sklenila z rastjo

Ljubljana, 31. julija (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil junija v mesečni primerjavi za 0,5 odstotka, v medletni primerjavi pa za 4,8 odstotka višji. V prvi polovici leta je bila rast medtem 1,2-odstotna, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Junijska mesečna rast prihodka od prodaje v trgovini na drobno je bila v glavnem posledica za 4,1 odstotka višjega realnega prihodka v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi. Realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je namreč v primerjavi s prejšnjim mesecem upadel za 0,2 odstotka, predvsem zaradi manjše prodaje živil, ki je v primerjavi z majem upadla za 0,7 odstotka.

V medletni primerjavi se je prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi zvišal za 18,3 odstotka, v trgovini z neživili pa za pet odstotkov. V trgovini z živili je bil medtem za 5,6 odstotka nižji.

V prvi polovici leta je je prodaja motornih goriv narasla za 4,6 odstotka, prodaja v trgovini na drobno brez motornih goriv pa upadla za 0,3 odstotka. Živil je bilo prodanih za 4,9 odstotka manj, neživil pa za 4,1 odstotka več kot v prvi polovici leta 2017.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh je v juniju na mesečni ravni narasel za 4,5 odstotka, na letni ravni pa za 23,8 odstotka. Tudi v prvi polovici tega leta je bil višji, in sicer za 16,1 odstotka, v primerjavi s prvo polovico leta 2016 pa je bil višji za 34,1 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar