FinD - Novice - V Trbovljah po mnenju TI Slovenia nastaja dobra praksa pri javnih naročilih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.7.2018

V Trbovljah po mnenju TI Slovenia nastaja dobra praksa pri javnih naročilih

Ljubljana, 31. julija (STA) - Transparency International Slovenia, ki je izdal prvo poročilo o neodvisnem opazovanju izvedbe javnega naročila pri energetski sanaciji bolnišnice Trbovlje, priporoča izvajanje recenzij projektne dokumentacije in bolj dosledno upoštevanje projektnih časovnic. V Trbovljah sicer s Paktom integritete nastaja dobra praksa pri javnih naročilih, menijo.

Poročilo povzema in ocenjuje potek prve faze projekta obnove, ki se je začela v začetku leta 2016. Gre za opazovanje poteka javnega naročila v začetni fazi, ki je javnosti praviloma najmanj vidna. V njej naročnik izvaja prvotne aktivnosti, ki pa pozneje pomembno vplivajo na samo javno naročilo. "S tem poročilom lahko osvetlimo potek faze javnega naročanja, ki je javnosti nekoliko manj vidna ali poznana," je pojasnil vodja projekta Pakti integritete Sebastijan Peterka. Zaupanje v porabo javnega denarja je po njegovih besedah mogoče povrniti le z večjo transparentnostjo in preglednostjo celotnega procesa, so danes sporočili s Transparency International (TI) Slovenia.

V prvi fazi priprave javnega naročila naročnik identificira potrebe, analizira trg, določi cilje in obseg javnega naročila, s tem pa postavi temelje, ki so pomembni za kasnejšo izvedbo. "V vsaki fazi javnega naročila se srečujemo z drugačnimi tveganji. Naročnik mora z upoštevanjem postopkov in najboljših praks ta tveganja manjšati in aktivno preprečevati, s tem pa stori največ za smotrno porabo javnih sredstev," je opozoril Peterka. TI Slovenia je opazoval celotno prvo fazo, tudi tiste korake, ki so bili izvedeni še pred podpisom Pakta integritete 24. novembra 2016.

TI Slovenia s svojimi aktivnostmi glede sanacije seznanja lokalno skupnost, ki ji je investicija namenjena, zato so podrobnejše informacije o projektu od prejšnjega tedna izobešene v okolici Splošne bolnišnice Trbovlje in tako na voljo vsem mimoidočim. Prav tako so na gradivih navedeni komunikacijski kanali za posameznike, ki bi želeli z informacijami prispevati k boljši izvedbi Pakta integritete, so še zapisali v TI Slovenia.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar