FinD - Novice - Računsko sodišče nezadovoljno s popravljalnimi ukrepi pri javno-zasebnih partnerstvih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.7.2018

Računsko sodišče nezadovoljno s popravljalnimi ukrepi pri javno-zasebnih partnerstvih

Ljubljana, 31. julija (STA) - Računsko sodišče ni zadovoljno s popravljanimi ukrepi ministrstva za finance in vlade, ki od leta 2007 do konca leta 2016 nista bila uspešna pri doseganju ciljev uvedbe javno-zasebnega partnerstva. Ker so popravljalni ukrepi nezadovoljivi, je računsko sodišče ocenilo, da sta ministrstvo in vlada kršila obveznost dobrega poslovanja.

Ministrstvo za finance bi moralo v odzivnem poročilu izkazati izvedbo analize stanja in pomanjkljivosti področja javno-zasebnega partnerstva v okviru možnih oblik sodelovanja med javnimi in zasebnimi partnerji na državni in lokalni ravni. Analiza bi morala vključevati tudi register in oceno tveganj na področju javno-zasebnega partnerstva na državni in lokalni ravni ter področja, na katerih želi država spodbujati javno-zasebno partnerstvo, in okviren nabor ključnih projektov za vsako od teh področij.

"Ministrstvo pa je izkazalo le, da je bil že pred izdajo revizijskega poročila pripravljen predlog zakona o javno-zasebnem partnerstvu in predlog novega zakona o postopkih podeljevanja koncesij in da je spremljalo področje javno-zasebnih partnerstev in razvoj področja v Evropski uniji," v danes objavljenem porevizijskem poročilu navaja računsko sodišče.

Prav tako ministrstvo v odzivnem poročilu ni izkazalo izvede analize vzrokov za nezanimanje za javno-zasebno partnerstvo pri javnih in zasebnih partnerjih posebej na državni ravni. Kot nezadovoljive so ocenili tudi popravljalne ukrepe vlade. Vlada bi morala v odzivnem poročilu izkazati, da je imenovala člane sveta vlade za javno-zasebno partnerstvo, izkazala pa je le, da je pripravljen predlog novih zakonov, ki ne predvidevata takega sveta.

Februarja je namreč računsko sodišče v revizijskem poročilu objavilo, da vlada in ministrstvo nista vzpostavila vseh pogojev za razvoj javno-zasebnega partnerstva. Pravni okvir je imel številne pomanjkljivosti. Zakon o javno-zasebnem partnerstvu ne določa jasno in nedvoumno pojma javno-zasebnega partnerstva, ne ureja ustrezno prenosa tveganja, načina poročanja, načina zbiranja podatkov, nadzora, sankcij za kršitve in podobno, je v danes objavljenem revizijskem poročilu nanizalo računsko sodišče.

Vlada ni vzpostavila ustrezne organizacijske podpore, saj ni zagotovila delovanja sveta vlade za javno-zasebno partnerstvo ali pa ga ukinila. Poleg tega ni sprejela strategije in ciljev na tem področju in jih ni določila niti v drugih strateških dokumentih.

Ministrstvo je sprva vzpostavilo organizacijsko enoto za razvoj in podporo na področju javno-zasebnega partnerstva, vendar pa se je ta enota postopoma manjšala in večinoma niti ni bila delujoča. Tako ni bilo ustreznih analiz o evidentiranih izvedenih projektih, postopkovnih priročnikov, smernic in standardov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar