FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU julija brez večjih sprememb
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.7.2018

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU julija brez večjih sprememb

Bruselj, 30. julija (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je julija le malo spremenilo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je na mesečni ravni v območju evra znižal za 0,2 točke na 112,1 točke, v EU pa se je zvišal za 0,1 točke na 112,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

Poslabšanje razpoloženja v območju z evrom je posledica padca v industriji in trgovini na drobno, izboljšalo pa se je razpoloženje v storitvenih dejavnostih. Razpoloženje med potrošniki se ni spremenilo, skoraj nespremenjeno je ostalo tudi razpoloženje v gradbeništvu.

Med pomembnejšimi gospodarstvi območja z evrom se je gospodarsko razpoloženje julija izboljšalo le v Nemčiji, kjer se je ESI zvišal za 0,9 točke. V Španiji se je znižal za 1,7 točke, v Italiji za 0,6 točke, v Franciji za 0,1 točke, na Nizozemskem pa je vrednost kazalnika ostala nespremenjena.

V Sloveniji je vrednost kazalnika na mesečni ravni upadla za dve točki na 111,6 točke. Razpoloženje se je poslabšalo v vseh panogah, najbolj v prodaji na drobno.

Kot je še pokazala anketa Evropske komisije, se je v območju evra julija znižal tudi kazalnik poslovnega okolja (BCI), in sicer za 0,09 točke na 1,29 točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar