FinD - Novice - DUTB prevzela glavno upniško vlogo v Istrabenzu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.7.2018

DUTB prevzela glavno upniško vlogo v Istrabenzu

Ljubljana/Portorož, 27. julija (STA) - DUTB je z nakupom pomembnega paketa terjatev od Bank of America Merril Lynch prevzela glavno upniško vlogo v Istrabenzu in bo tako narekovala prodajo portoroških hotelov. S tem je prekrižala načrte srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću, ki je nameraval prek svoje švicarske družbe Agri Holding kupiti omenjeni paket terjatev.

Na DUTB, ki že ima v lasti 85 odstotkov terjatev do Istrabenza, so za Siol pojasnili, da informacij o prodajnih in drugih postopkih pred njihovim koncem ne morejo razkrivati. Je pa portal neuradno izvedel, da je nakup že potrdil upravni odbor DUTB.

Istrabenz ima trenutno še za 140 milijonov evrov finančnih dolgov, za njihovo poplačilo pa je že prodal skoraj vse pomembnejše premoženje. Edina izjema je turistična divizija, družba Istrabenz Turizem, ki ima v lasti šest portoroških hotelov.

Kostić, ki se v zadnjih letih najbolj intenzivno zanima za Istrabenzovo turistično divizijo, je sicer med drugim že lastnik portoroškega hotela Kempinski in tretjinski lastnik portoroškega letališča. V lasti ima tudi 33 odstotkov Gorenjske banke, v kateri od julija obvladuje tudi njen nadzorni svet, čeprav je največja delničarka te banke še vedno Sava.

Kot je v minulih dneh poročalo več medijev, je okrožno sodišče v Kopru sicer prejšnji teden izdalo sklep o potrditvi sporazuma o finančnem prestrukturiranju Istrabenza. Po neuradnih informacijah sporazum predvideva kontrolirano prodajo premoženja in poplačilo upnikov do konca leta 2019.

Na prodaj je tudi še Marina Portorož, a je prodajni postopek v zadnjem času tako rekoč zastal. Poleg družbe P & P, ki je v lasti družine podjetnika Vladimirja Poliča, so zavezujočo ponudbo za nakup marine po neuradnih podatkih oddali še Adventura Holding Darka Klariča, singapurska korporacija SUTL, ki naj bi ponudbo oddala s partnerjem iz Velike Britanije, ki se ukvarja z upravljanjem marin, ter Kostićeva MK Grupa.

Nekatere hotele prodajajo tudi Hoteli Bernardin, ki bodo v skladu z načrti kmalu v večinski lasti Save. Za nakup resorta San Simon in Hotela Salinera je več interesentov, vendar še nič ni dogovorjenega, je o prodaji junija dejal predsednik uprave družbe Rajko Rešek.

Uradnih informacij tako še ni, po poročanju nekaterih medijev ša sta Kapitalska družba in Modra zavarovalnica praktično zapečatili nakup kompleksa San Simon, za kar naj bi plačali okoli 10 milijonov evrov. Za Hotel Salinera v Strunjanu pa naj bi se zanimala novomeška Krka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar