FinD - Novice - Nemški potrošniki kljub skrbem zaradi trgovinskih napetosti še naprej dobro razpoloženi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.7.2018

Nemški potrošniki kljub skrbem zaradi trgovinskih napetosti še naprej dobro razpoloženi

Nürnberg, 26. julija (STA) - Razpoloženje nemških potrošnikov po raziskavi nürnberškega inštituta GfK ostaja dobro kljub rahlemu padcu zaradi slabših gospodarskih pričakovanj v luči naraščajočih trgovinskih napetosti v svetu v zadnjih tednih. Kazalec zaupanja, ki ga GfK izračunava za mesec dni vnaprej, se je v primerjavi z julijem znižal za 0,1 točke na 10,6 točke

Kot pojasnjujejo v Gfk, je naraščanje trgovinskih napetosti med administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa in EU v zadnjih tednih (te sta sicer Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v sredo na srečanju v Washingtonu nekoliko zmanjšala) negativno vplivala na pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi.

Morebiten izbruh čezatlantske trgovinske vojne bi namreč še posebej prizadel Nemčijo kot največjega svetovnega izvoznika in najmočnejše evropsko gospodarstvo. Tako je za avgust kazalnik pričakovanj glede gospodarskih razmer izgubil 7,6 točke in upadel na 15,7 točke. To je kar za 29 točk slabše kot pred letom dni in najmanj v 18 mesecih.

Ker so trgovinske napetosti tudi med ZDA in Kitajsko ter še nekaterimi drugimi velikimi svetovnimi gospodarstvi, se nemški potrošniki tako po pojasnilih Gfk bojijo, da bo zaradi tega prizadeta globalna gospodarska rast in s tem obeti za nemška podjetja. Temu z nekoliko nižjimi napovedmi za letošnjo rast nemškega gospodarstva pritrjujejo tudi domače in tuje ustanove.

A po drugi strani še vedno zelo dobre trenutne razmere v nemškem gospodarstvu in na trgu dela ohranjajo optimizem glede dohodkovnega položaja gospodinjstev in zasebne potrošnje. Kazalnik dohodkovnih pričakovanj je tako ob padcu za 0,1 točke ostal na visoki ravni 57,5 točke, kazalnik naklonjenosti novim nakupom pa pri 56,2 točke.

Kljub povečani negotovosti naj bi bilo tako tudi 2018 dobro leto za potrošnjo v Nemčiji, so še poudarili na Gfk.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar