FinD - Novice - Celjski urgentni center v zaračunavanje nenujnih zdravstvenih storitev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.7.2018

Celjski urgentni center v zaračunavanje nenujnih zdravstvenih storitev

Celje, 25. julija (STA) - Nenujne zdravstvene storitve, ki jih bolniki uveljavljajo v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči v celjskem urgentnem centru, bodo od 30. julija plačljive, so sporočili iz celjske bolnišnice. S tem želijo omejiti delež nenujnih zdravstvenih obravnav v urgentnem centru in izboljšati dostopnost oz. skrajšati čas obravnave nujnih primerov.

V celjski bolnišnici vse od začetka delovanja urgentnega centra beležijo veliko rast števila obiskov bolnikov v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči urgentnega centra.

Povprečno dnevno število bolnikov, ki jih obravnavajo v teh ambulantah, se je lani glede na leto 2016 povečalo za skoraj četrtino, v prvih šestih mesecih letos pa beležijo še dodatno 10-odstotno rast.

Ob tem v celjski bolnišnici ugotavljajo, da zdravstvene težave velike večine teh bolnikov ne zahtevajo nujnega zdravljenja v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja in bi jih bolniki lahko urejali pri izbranem osebnem zdravniku ali v lokalnem zdravstvenem domu.

Zato so se odločili, da bodo v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja od 30. julija od bolnikov, ki bodo v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči uveljavljali nenujne zdravstvene storitve, zahtevali plačilo storitev.

Bolniki, ki bodo želeli biti pregledani v ambulanti splošne nujne medicinske pomoči, bodo tako po novem morali izpolniti izjavo in s podpisom potrditi, da soglašajo z možnostjo, da bodo v nenujnih primerih plačniki storitev. Presojo, ali gre za uveljavljanje nujne ali nenujne zdravstvene storitve, bo opravil zdravnik, ki bo bolnika obravnaval v ambulanti.

V urgentni ambulanti bolniki tudi ne morejo dobiti napotnic za naročene preglede, receptov za zdravila, ki jih redno jemljejo, in zdravniška potrdila, so še opozorili v Splošni bolnišnici Celje.

Nujnih storitev, ki so opredeljene v 103. členu pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, pa ni treba plačati, če ima bolnik urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar