FinD - Novice - EU kaznovala še družbe Philips, Pioneer, Asus in Denon&Marantz
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.7.2018

EU kaznovala še družbe Philips, Pioneer, Asus in Denon&Marantz

Bruselj, 24. julija (STA) - Evropska komisija je s 111 milijoni evrov kaznovala družbe Philips, Pioneer, Asus ter združeno podjetje Denon&Marantz. Omenjena podjetja so si kazen prislužile zaradi cen njihovih izdelkov v prodaji na spletu, pri čemer so kršila pravila EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podjetja so spletnim trgovcem postavila dogovorjeno oz. minimalno ceno, po katerih so lahko spletni trgovci prodajali njihove izdelke, ugotovitve preiskave, ki jo je komisija začela v začetku leta povzema dpa.

Posledično je bilo zaradi takšnih praks več milijonov evropskih potrošnikov soočenih z višjimi cenami kuhinjskih aparatov, fenov, tabličnih računalnikov, slušalk in mnoge drugih proizvodov, je pojasnila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. "To je nezakonito v skladu s konkurenčnimi pravili EU," je poudarila.

Podjetja so spletnim trgovcem zagrozile s sankcijami, kot je blokada dobave, če ti ne bi upoštevali njihovih zahtev glede cene. Nezakonito prakso so zabeležili na več EU trgih, vključno z Nemčijo in Francijo, med letoma 2011 in 2015.

Najvišjo kazen je EU izrekla tajvanskemu Asusu, ki mora plačati 63,5 milijona evrov. Nizozemski Philips mora plačati blizu 30 milijonov evrov, Pioneer, ki ima sedež na Japonskem, mora plačati skoraj 10,2 milijona evrov, prav tako japonski Denon&Marantz pa 7,7 milijona evrov.

Vsa štiri podjetja so v preiskavi sodelovala s komisijo, zato je bila njihova kazen znatno nižja, so še zapisali na dpa.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar